Anunțul făcut de ministrul Muncii despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă de fapt cu banii românilor

Raluca Juncu 09.07.2020, 11:19
Anunțul făcut de ministrul Muncii despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă de fapt cu banii românilor

Ministrul Muncii a vorbit despre recalcularea pensiilor, un proces care se va desfășura diferit, în acest an.Violeta Alexandru susține că peste jumătate din cererile de recalculare a pensiilor sunt rezolvate complet, în prezent.

„Ce se întâmplă cu cei care au pensiile mari, spre deosebire de cei care au pensiile mici?”

Violeta Alexandru susține că, din punctul său de vedere, în calitate de ministru liberal, toate pensiile ar trebuie calculate în funcție de criteriul contributivității, în contextul în care nu ar trebui să existe diferențe între importanța indemnizației unei persoane față de alta.

„Cele care sunt create ca urmare a unor legi speciale, din punctul meu de vedere, sunt rezultatul unor abilități, să spun, sporite ale unor categorii profesionale, care s-au descurcat și au știut cum să apese pe butonul potrivit în Parlament, acolo unde există, nu-i aşa, o disponibilitate că în momentul în care ești doar în Parlament și nu în Guvern, nu ai percepția asupra efortului bugetar cu privire la o lege pe care o adopți”, afirmă ministrul. 

Violeta Alexandru aduce în discuție problema pensiilor mici, despre care spune că recalcularea lor se face cu dificultate în măsura în care există persoane care nu au un stagiu de cotizare complet. Este vorba aici chiar de persoanele care au indemnizații foarte mici, dar care ar trebui să ajungă la un nivel normal, pentru că „această societate trebuie să se așeze pe principii de corectitudine”.

„Ce se întâmplă cu cei care au pensiile mari, spre deosebire de cei care au pensiile mici? Cum facem să armonizăm cele două aspecte? Eu, ca liberal, construită pe principii de corectitudine, spun așa: Nu avem cum să ajungem cu pensiile mici la un nivel aproape… în condițiile în care persoanele respective nu au stagiu de cotizare complet, aproape de cei care au un stagiu de cotizare complet. Cu alte cuvinte, nu sunt un om mai insensibil, nu nu îmi face plăcere și nu trăiesc cu plăcerea că cineva nu se descurcă financiar, dar sunt datoare să spun public că această societate trebuie să se așeze pe principii de corectitudine”, a declarat Violeta Alexandru, la TVR.