Finlanda cere populației cu vârsta sub 40 de ani să-și procure pastilele de iod. Anunțul făcut de autorități

Mihnea Tălău 11.10.2022, 19:36
Finlanda cere populației cu vârsta sub 40 de ani să-și procure pastilele de iod. Anunțul făcut de autorități

După anexarea ilegală a celor patru provincii ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a apăra ”teritoriul său”. În ciuda faptului că serviciile de informații occidentale consideră că riscul unui atac nuclear rămâne foarte scăzut, Ministerul finlandez al Afacerilor Sociale și Sănătății a cerut, marți, populației sub 40 de ani să achiziționeze tablete de iodură de potasiu ca măsură preventivă în caz de risc de radiații nucleare.

Este „o măsură suplimentară de precauție”

După cum a explicat ministerul într-un comunicat, în prezent nu există tablete de iod pentru copiii sub trei ani de vânzare în Finlanda, așa că centrele de sănătate vor trebui să le importe și să le distribuie părinților și femeilor însărcinate, scrie euronews.com.

Iodura de potasiu este o sare de iod care previne absorbția iodului radioactiv de către tiroida, care poate provoca cancer sau leziuni ale glandei atunci când organismul este expus la radiații nucleare.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de tablete de iod în caz de accident nuclear pentru persoanele cu vârsta de până la 40 de ani și pentru femeile însărcinate pentru a proteja fătul.

Anunțul de mobilizare a lui Putin a creat panică. Finlanda afirmă că traficul la granița cu Rusia este în creștere

Autoritățile finlandeze au reamintit că cea mai eficientă modalitate de a reduce expunerea la radiații este să te refugiezi în interior, în timp ce consumul de iodură de potasiu este „o măsură suplimentară de precauție”.

Autoritățile de protecție civilă vor anunța dacă este necesar

De asemenea, aceștia le-au cerut cetățenilor să nu ia singuri pastilele și să aștepte ca autoritățile de protecție civilă să lanseze un anunț de urgență dacă este necesar.

Mulți finlandezi au făcut aprovizionare cu tablete de iod în primăvara anului trecut, după ce Rusia și-a lansat ofensiva militară împotriva Ucrainei, temându-se de un posibil conflict nuclear.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, a dezvoltat de zeci de ani un plan cuprinzător pentru a-și pregăti populația pentru posibile războaie, accidente nucleare și dezastre naturale.

Țara nordică are o rețea masivă de adăposturi de protecție civilă, rezerve strategice mari de provizii și protocoale de urgență pentru a face față aproape oricărei eventualități.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...