Financial Times: Rusia renunță la cererea de „denazificare” în negocierile de pace și lasă Ucraina să adere la UE

Cătălina Burghelea 29.03.2022, 12:00
Financial Times: Rusia renunță la cererea de „denazificare” în negocierile de pace și lasă Ucraina să adere la UE

Există foarte multe speculații cu privire la dorințele Rusiei în cadrul noilor negocieri de pace, care abia au început la Istanbul (Turcia). Potrivit Financial Times, Moscova a renunțat la cererile de „denazificare” a Ucrainei și este pregătită să o lase să adere la Uniunea Europeană atâta timp cât nu este aliniată militar.

Rusia i-ar permite Ucrainei să adere la UE

Rusia nu mai solicită „denazificarea” Ucrainei și este pregătită să lase Kievul să adere la UE dacă rămâne nealiniat militar, potrivit unor surse FT informate despre discuțiile privind încetarea focului.

Ziarul citează patru persoane apropiate discuțiilor care au precizat că un posibil acord ar presupune ca Ucraina să renunțe la eforturile de aderare la NATO în schimbul garanțiilor de securitate. Dar nu conține discuții despre trei cereri cheie ale Rusiei privind denazificarea, demilitarizarea sau protecția legală a limbii ruse.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că țara sa nu „face comerț cu oameni, pământ sau suveranitate”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că discuțiile în acest sens nu au avut progrese substanțiale.

Concesii făcute de Moscova

Delegațiile ruse și ucrainene s-au întâlnit, marți, 29 martie, la Istanbul, la a patra rundă de discuții de pace, menite să pună capăt invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin. Concesiile din partea Rusiei ar fi venit pe măsură ce ofensiva sa terestră a stagnat în mare parte din cauza rezistenței ucrainene și a pierderilor înregistrate pe câmpul de luptă.

Însă, Ucraina și susținătorii săi occidentali au rămas sceptici cu privire la intențiile reale ale lui Putin. Există temeri că liderul de la Kremlin ar putea folosi discuțiile actuale ca un paravan pentru a-și reface forțele epuizate și pentru a planifica o nouă ofensivă.

O nouă rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina. Zelenski, pregătit să discute statutul de neutralitate

Garanții de securitate pentru Kiev

David Arakhamia, șeful partidului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Parlament și membru al delegației de negocieri, a declarat, pentru Financial Times, că părțile sunt aproape de un acord cu privire la garanțiile de securitate și aderarea Ucrainei la UE.

„Toate problemele” au fost „pe masa negocierilor încă de la început”, dar „există multe puncte nerezolvate”, a spus Arakhamia.

O altă temere a Ucrainei este că Rusia își schimbă cerințele aproape zilnic, atât cele care țin de presiunea militară, cât și „demilitarizarea Kievului”.

Rusia „nu poate și nu va vorbi despre progres” pentru că „ar putea doar să dăuneze procesului de negociere”, a explicat, luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. „Deocamdată, din păcate, nu putem vorbi de realizări semnificative”, a adăugat rusul.

Ucraina trebuie să renunțe la ideea de aderare în NATO

Ca parte a acordului luat în considerare, Ucraina s-ar abține, de asemenea, de la dezvoltarea armelor nucleare sau de la găzduirea de baze militare străine, pe lângă renunțarea la aderarea în NATO. În schimb, țara condusă de Zelenski ar primi ceea ce Arakhamia a numit „formulare apropiată de articolul 5 al NATO”, prin care membrii alianțelor trebuie să se ajute reciproc dacă cineva este atacat, pentru garanții de securitate din partea unor țări precum Rusia, SUA, Marea Britanie, Canada , Franța, Germania, China, Italia, Polonia, Israel și Turcia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...