Erdogan a deschis negocierile Rusia-Ucraina cu un apel la pace: „Discuțiile trebuie să dea rezultate”

Cătălina Burghelea 29.03.2022, 11:27
Erdogan a deschis negocierile Rusia-Ucraina cu un apel la pace: „Discuțiile trebuie să dea rezultate”

O nouă rundă de discuții între negociatorii Ucrainei şi ai Rusiei are loc, marţi, la Istanbul. Oficialii ucraineni negociază pacea cu Federația Rusă, ocazie care ar deschide calea către o întâlnire între liderii celor două ţări, le-a transmis preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan celor două delegaţii aflate la Dolmabahçe, biroul liderului turc de pe malul Bosforului. Negociatorii sunt așezați de-a lungul unei mese lungi, față în față, potrivit imaginilor difuzate de presa turcă.

Au început negocierile Rusia-Ucraina. Președintele Turciei face apel la pace

Într-o intervenţie televizată, președintele Turciei a spus că este timpul ca discuţiile să ducă la rezultate concrete şi a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina.

„Cele două părţi au îngrijorări legitime, este posibil să se ajungă la o soluţie acceptabilă pentru comunitatea internaţională. Depinde de cele două părţi să se pună capăt acestei tragedii”, a explicat şeful statului turc.

Recep Tayyip Erdogan a precizat că „prelungirea conflictului nu este în interesul nimănui”.

Această nouă rundă a negocierilor ruso-ucrainene are loc la Palatul Dolmabahçe (Istanbul), unde preşedinţia turcă dispune de birouri. De precizat că Turcia a găzduit, în data de 10 martie, la Antalya, prima întâlnire între miniştrii ucrainean şi rus de Exerne, după începerea invaziei militare ruse în Ucraina, la 24 februarie.

captură foto BBC
captură foto BBC

La discuții participă și Roman Abramovici

La întâlnirea Rusia-Ucraina participă și miliardarul rus Roman Abramovici. În imaginile difuzate de presa turcă, oligarhul rus este zărit stând la o masă alături de Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al președintelui Erdogan, și poartă căști de traducere. Afaceristul nu se află la masa principală a delegațiilor ruse și ucrainene. Abramovici acționează ca un mediator neoficial.

Proprietarul clubului de fotbal Chelsea a fost otrăvit în timpul negocierilor de la Kiev, la începutul acestei luni, după ce a mâncat ciocolată împreună cu deputatul ucrainean Rustem Umerov, care este prezent și astăzi la discuțiile din Turcia. Pe fondul temerilor de otrăvire, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a avertizat negociatorii să nu mănânce și să nu bea nimic în timpul negocierilor. Delegațiile au primit apă îmbuteliată cu pahare acoperite cu hârtie, pentru a înlătura temerile legate de un alt atac chimic.

Potrivit Daily Mail, un reporter ucrainean a dezvăluit că începutul întâlnirii de astăzi a fost „rece, fără strângere de mână”, pe fondul îngrijorărilor că discuțiile nu vor duce la o încetare a focului în Ucraina.

Ucraina ia în considerare neutralitatea

Înaintea întrevederii de la Istanbul, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa este pregătită să-și declare neutralitatea, așa cum a cerut Moscova, comentariu care ar putea da un impuls negocierilor de marți. Liderul de la Kiev nu exclude un posibil compromis cu privire la „problema complexă a Donbasului”. Nu este clar cum ar putea fi reconciliat acest lucru, având în vedere poziția sa fermă privind „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, care sunt dincolo de orice îndoială”.

Rusia cere Ucrainei să renunțe la orice speranță de a adera la NATO. Zelenski, la rândul său, a subliniat că Ucraina are nevoie de garanții de securitate proprii ca parte a oricărui acord.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...