Filmul documentar „Viaţa – manual de utilizare”, lansat cu succes pe internet

Elena Avramescu 22.10.2021, 16:03
Filmul documentar „Viaţa – manual de utilizare”, lansat cu succes pe internet

Protagoniştii filmului documentar „Viaţa – manual de utilizare” sunt mai mulţi oameni din Voineşti-Covasna, ce au ajuns la vârste venerabile. De curând, acesta a fost lansat cu succes pe internet.

Filmul documentar „Viaţa – manual de utilizare”, lansat pe internet

Documentarul este realizat de Bogdan Fanariu cu sprijinul Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” şi al Consiliului local Covasna și cuprinde mărturiile a nu mai puțin de 11 persoane de diferite profesii ce discută despre experienţele lor de viaţă.

Astfel că îi regăsim pe Mircea Cojan, fost oier, Bujor Vrânceanu, fost meteorolog la staţia Lăcăuţi, inginerul zootehnist Nicolae Oprea, inginerul agronom George Posea, pădurarul Gheorghe Cojan şi fosta învăţătoare Lucreţia Olărescu.

În plus, Mihai Tozlovanu, vicepreşedintele Asociaţiei „Justinian Teculescu”, a menționat că acest film vrea să păstreze memoria generaţiilor vârstnice ca reper identitar pentru generaţiile actuale şi viitoare.

Filmul documentar Viata - manual de utilizare, lansat pe internet
Filmul documentar Viata – manual de utilizare

Viaţa – manual de utilizare mi s-a părut un titlu foarte cu schepsis, aşa, fiindcă foarte mulţi dintre noi trăim, dar nu ştim de ce şi parcă nu să profităm de această viaţă, parcă nici nu ştim ce să facem cu ea, ne-o irosim aiurea, pur şi simplu. Ne-am gândit că fiecare om în vârstă are ceva de spus, are o experienţă de viaţă şi are ceva de lăsat nepoţilor şi strănepoţilor. Asta am vrut să subliniem în film: faptul că de la ei avem ce învăţa (…)

Avem oameni de la 70 până la 96 de ani intervievaţi, locuitori ai oraşului Covasna, care au în spate o groază de experienţă de viaţă, care au văzut multe, care ştiu multe, oameni mai mult sau mai puţin şcoliţi, mai mult sau mai puţin citiţi, dar care au o viziune frumoasă asupra vieţii. Sunt oameni senini, oameni trecuţi prin viaţă, prin greutăţi, dar care sunt detaşaţi de ele şi pot să privească de sus, oarecum, în urmă viaţa lor (…)

În ce priveşte criteriile de alegere a protagoniştilor, nu am avut nişte criterii foarte, foarte clare, am avut pur şi simplu experienţa de viaţă şi dacă a fost o vârstă cât mai înaintată a fost un avantaj. Din păcate, ne-am trezit cam târziu şi foarte mulţi au decedat între timp, persoane care s-ar fi pliat pe ideea acestui film, a declarat Mihai Tozlovanu, potrivit Agerpres.

Premiera acestui film a avut loc în luna septembrie la Centrul Cultural din Covasna, iar începând de vineri poate fi urmărit şi pe youtube.

Urmăriți Impact.ro și pe