Ce țări ar vrea să lupte pentru România în cazul în care ne atacă rușii

Alexandru Ioanid 04.04.2019, 13:10
Ce țări ar vrea să lupte pentru România în cazul în care ne atacă rușii

Un studiu realizat în rândul țărilor membre NATO arată că nu sunt multe țări europene care ar sări în apărarea României în cazul unui atac al Rusiei. Cu alte cuvinte, europenii par să fi uitat principala prevedere din tratatul Alianței Nord-Atlantice.

Se împlinesc 70 de ani de când a luat naștere NATO și 15 ani de când România a aderat la Alianță. În tot acest timp, însă, percepțiile s-au schimbat.

Tratatul NATO arată că orice atac îndreptat împotriva unui membru reprezintă un atac la adresa tuturor. Numai că solidaritatea s-a cam pierdut pe drum în ultimii ani.

Țările care nu ar apăra România în cazul unui atac al Rusiei

Deși, per total, țările europene rămân mai entuziaste cu privire la NATO decât americanii, solidaritatea în interiorul blocului nu mai e atât de puternică.

Un sondaj realizat de think-tank-ul britanic YouGov arată că cetățenilor din Marea Britanie, Franța și Germania nu prea le pasă de țările din est.

Dacă, într-un caz ipotetic, România sau Ucraina ar fi atacate de Rusia, doar 40% dintre britanici ar fi de acord ca țara lor să intervină. În cazul cetățenilor din Franța și Germania, doar 32% dintre ei ar apăra România.

Multe state și-au pierdut încrederea în NATO

Studiul arată că, în 2017, aproape trei sferturi dintre britanici (73%) aprobau statutul țării lor de membru. Anul trecut, procentul a scăzut la 59%. La fel și în Germania – procentul a scăzut de la 68% la 54%, iar în Franța – de la 54% la 39%.

Europenii sunt mai entuziaști cu privire la NATO doar dacă sunt calculați la nivel de bloc comunitar în raport cu americanii. Peste ocean, opinia publică s-a schimbat drastic.

Acum, doar 44% dintre americani sunt entuziaști că fac parte din NATO. În anul anterior, procentul era de 47%.

E posibil ca percepția cetățenilor americani să fi fost schimbată și de declarațiile președintelui Trump, care a avut multe remarci critice la adresa Alianței. Liderul de la Washington e nemulțumit că alte țări membre, în special cele europene, nu alocă suficienți bani pentru apărare.

În acest fel, crede Trump, greul pică pe umerii Americii.

Urmăriți Impact.ro și pe