Ficăței de pui înăbușiți cu sos de ceapă și roșii

Matei Oana 03.11.2022, 17:07
Ficăței de pui înăbușiți cu sos de ceapă și roșii

Mâncarea de ficăței cu sos de ceapă și roșii este delicioasă, ieftină și rapidă. Ficățeii de pui au un conținut ridicat de minerale și proteine cum ar fi: fier, acid folic, vitamina A, vitamina B12, etc. Ficățeii de pui sunt recomandați spre a fi introduși în meniul de diversificare al bebelușilor, bineînțeles, gătiți la abur, fără sare.

Cum se marinează ficățeii de pui? Cum se face sosul de ceapă?

Pentru a obține ficăței fragezi și moi se face o marinadă cu lapte dulce. După ce se spală și se curăță de punguțele de fiere, ficățeii se marinează în lapte dulce fără sare., timp de 30 de minute. Ficățeii se topesc în gură, iar sosul, deși este simplu, este atât de gustos că vrei să-l mănânci pe pâine.
Este important ca atunci când gătiți ficăței de pui să țineți cont de câteva recomandări:
– după spălare și uscare, ficățeii de pui se verifică lob cu lob să nu aibă punguțe cu fiere. Punguțele de fiere se îndepărtează prin tăiere fără a fi sparte, altfel dau gust amar la gătire iar ficățeii nu mai sunt buni pentru consum.
– nu se sărează ficățeii de pui înainte de gătire. Sarea îi întărește și devin înecăcioși.
– ficățeii de pui se gătesc 8- 10 minute pe fiecare parte. Gătiți în exces ficățeii se usucă și își pierd textura cremoasă.

Ingrediente pentru Ficăței de pui în sos de ceapă și roșii

  • 500 gr ficăței de pui
  • 100 ml lapte dulce
  • 3 cepe uscate mari
  • 500 ml suc de roșii
  • 2 morcovi
  • 1 ardei kapia ( opțional)
  • 3 căței de usturoi
  • pătrunjel, mărar
  • sare, piper

Mod de preparare

1. Ficățeii de pui se spală în jet de apă rece, apoi se separă lobii și se taie punguțele verzi fără să le spargeți. Acestea dau gust amărui mâncării.
2. După ce au fost curățați, ficățeii se pun la marinat într-un bol cu lapte dulce, pentru 20 de minute.
3. Între timp, se curăță ceapa și usturoiul și se toacă mărunt.
4. Ardeiul se curăță de semințe și se taie cubulețe.
5. Morcovii se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea mare.
6. Pentru a economisi timp, legumele se pot toca și în robotul de bucătărie.
7. Într-o tigaie mare, se încinge puțin ulei și se pun legumele la prăjit. Când ceapa devine sticloasă, se toarnă jumătate de ceașcă de apă și se lasă la
înăbușit.
8. Ficățeii se scot din lapte, se șterg cu un șervet și se pun la prăjit împreună cu legumele.
9. Se mai toarnă o jumătate de ceașcă de apă și se lasă la înăbușit, sub capac.
10. Când a scăzut apa se toarnă sucul de roșii și se condimentează cu sare și piper.
11. După ce a scăzut sosul de roșii, se presară mărar sau pătrunjel tocat și se ia tigaia de pe foc.
12. Ficățeii se servesc calzi cu o garnitură de piure de cartofi, orez, cuș cuș sau mămăliguță și mujdei de usturoi.

Să vă fie de folos!

Urmăriți Impact.ro și pe