Fenomenul rar care va apărea joi dimineață pe cerul României. „Luna Rece” va fi vizibilă cu ochiul liber

Andrei Simion 07.12.2022, 23:55
Fenomenul rar care va apărea joi dimineață pe cerul României. „Luna Rece” va fi vizibilă cu ochiul liber

Un fenomen rar va apărea joi dimineață pe cerul României. „Luna Rece” va fi vizibilă cu ochiul liber, în zonele în care cerul va fi senin. Specialiștii au explicat ce se va petrece și motivul pentru care evenimentul este unul cu adevărat special.

Ce este fenomenul numit „Luna Rece”

„Luna Rece” este denumirea pe care tribul Mohawk din America a dat-o pentru luna plină din decembrie – ultima din an. Aceasta va putea fi văzută în noaptea de miercuri spre joi și joi dimineață, înainte de răsăritul soarelui. Evenimentul este cu adevărat special în acest an.

Motivul este acela că „Luna Rece” va coincide cu un fenomen extraordinar de rar, cunoscut sub numele de „ocultare lunară a lui Marte”. Planeta roșie va dispărea în spatele Lunii pentru o scurtă perioadă de timp. Marte, Pământul și Soarele se vor alinia perfect.

La un moment dat, pe cerul nopții de miercuri spre joi, vor fi vizibile plantele Jupiter, Saturn și Marte, conform cnn.com.

Această lună plină a mai fost cunoscută și ca „luna dinaintea lui Yule” în Europa, pentru a marca festivalul Yuletide, iar mohicanii au numit-o „luna nopții lungi”, datorită apropierii sale de solstițiul de iarnă, cea mai lungă noapte din an, ce pică pe 21 decembrie anul acesta, cu doar câteva zile înainte de Crăciun.

Fenomenul rar care va aparea joi dimineata pe cerul Romaniei. „Luna Rece” va fi vizibila cu ochiul liber
Luna plina. Foto: unsplash.com

Un alt eveniment important, marcat de „Luna Rece”

„Luna Rece” marchează un alt eveniment important. Mai exact, miercuri, 7 decembrie, s-au împlini 50 de ani de la data lansării misiunii Apollo 17 de către NASA – ultima dată când oamenii au pus piciorul pe Lună.

Prin urmare, „Luna Rece” din acest an le oferă oamenilor atât șansa de a se bucura de un spectacol lunar, cât și de a reflecta asupra explorării spațiale pe care a realizat-o omenirea, conform CNN.

„Când vă uitați la Lună, ar trebui să apreciați că nu este doar frumoasă… Ci și că este un obiect foarte important din punct de vedere științific. Nu există nicio altă planetă din sistemul nostru solar care să aibă o lună asemănătoare cu a noastră.

Este unică din foarte multe puncte de vedere, iar noi, ca societate, întreaga omenire, suntem foarte norocoși să o avem literalmente în curtea noastră”, a declarat doctorul Noah Petro, șeful laboratorului de geologie planetară, geofizică și geochimie al NASA.

Urmăriți Impact.ro și pe