Fenomenul care se abate peste România, mulți vor avea probleme de sănătate. „E o zonă vișinie pe hartă”

Stan Filon 06.04.2022, 13:00
Fenomenul care se abate peste România, mulți vor avea probleme de sănătate. „E o zonă vișinie pe hartă”

Primăvara a venit, pomii toți au înflorit, iar natura a revenit la viață. Este un peisaj de vis pentru mulți români, pentru alții însă este un adevărat coșmar. Vorbim despre românii care au alergii și care primăvara este un real calvar. Numărul persoanelor cu alergii a crescut de a an, la an, iar acum mulți dintre românii care suferă de alergii au revenit de bunăvoie la purtarea măștii de protecție, care ține polenul departe de ei.

Fenomenul care se abate peste România

Odată cu venirea primăverii, alergenii umplu aerul pe care îl respirăm. Cei mai mulți oameni nu au niciun simptom atunci când polenul le intră în organism, pe când o mică parte mică din populație se confruntă cu probleme serioase și recurg la medicamente.

În prezent, pe hărțile specifice vedem o zonă vișinie pe toată partea de NE a țării, în zona Moldovei. Asta se traduce mai exact printr-o cantitate foarte mare de polen din atmosferă. Platformele de măsurare a alergenilor din aer se s-au înroțit și ele și se observă că în România vor ajunge cantităţi mari de polen de la florile de alun, arin şi mesteacăn.

Fenomenul care se abate peste Romania
Fenomenul care se abate peste Romania

Vântul accentuează problema

„Vântul contribuie pentru că plimbă aceste particule de praf. Ele pot veni de la distanțe mari și ne influențează calitatea vieții”, a declarat Galea Temneanu, director executiv Agenția de protecție a mediului.

Plimbările în aer liber s-au terminat cum nu se putea mai prost pentru românii alergici la polen. Aceștia au luat cu asalt cabinetele medicilor, pentru a cere ajutor.

„Le recomandăm pacienților să evite plimbările în timpul serii, să evite să deschidă geamurile seara. Noi dinainte recomandam pacienților să poarte măști. Există măști special pentru polen”, spune Ioana Morariu, medic specialist alergologie.

Specialiştii spun că schimbările climatice joacă un rol foarte important în cantitatea de polen care ajunge în aer. „Sunt în relație directă cu schimbările climatice. Se știe că o perioadă de timp, de 30 de ani încoace, creșterea de polen în atmosferă asociată cu schimbările climatice duce la creșterea cu 20% a cantității de polen în atmosferă”, susține Silviu Gurlui, profesor de fizică UAIC.

Alergia la polen se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • Congestie nazala (nas infundat);
  • Catar oculo nazal (secretii apoase nazale si oculare);
  • Prurit nazal, ocular sau la nivelul mucoasei faringiene;
  • Eritem ocular;
  • Stranut;
  • Tuse.

1 din 4 adulţi din România şi o treime dintre copii suferă de rinită alergică, conform datelor Societatii Române de Alergologie şi Imunologie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...