Specialiștii în seismologie de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) au tras un semnal de alarmă cu privire la un fenomen periculos ce ar putea afecta o regiune din România, în cazul în care va avea loc un nou cutremur puternic.
Potrivit seismologului Mihai Diaconescu, de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP), fenomenul ce poate fi periculos pentru Dobrogea este un tsunami, nu un cutremur produs în zona Vrancea.
„Dobrogea este ferită de zona Vrancea, dar nu este ferită de fenomenul tsunami la Marea Neagră care există, nu putem să-l negăm”, a spus seismologul, care a amintit de tsunami-ul din anul 1901, cu valuri de trei metri, ce a afectat o zonă din Mangalia.
De asemenea, seismologul a enumerat zonele cu activitate seismică ce pot afecta Dobrogea. Acestea sunt: Crimeea; Șabla, din Bulgaria; nordul Turciei și un loc în Marea Neagră aflat la o distanță egală între România și Ucraina, unde există un grup de cutremure cu magnitudine de 5 sau 5,5 grade pe scara Richter. Cel din urmă se află la intersecția a două falii, cel mai probabil falia Sulina și falia Nistrului.
„Un cutremur mare, de genul celui din 1940, ar zgudui bine Constanța, dar nu cred că ar afecta foarte tare, depinde de cum sunt construcțiile făcute. Asta este problema. Istoric, Constanța nu are pierderi de vieți omenești sau mari pagube materiale. Sunt câțiva răniți la cutremurul din 1940”, a adăugat specialistul.
Totodată, seismologul a dat asigurări că în prezent nu este înregistrată nicio ritmicitate sau periodicitate a cutremurelor puternice, astfel că românii nu au motive să fie în așteptarea unui „mare cutremur”.
Mihai Diaconescu a mai spus că Ministerul Educației ar trebui să organizeze cursuri cu profesorii de geografie sau de fizică, astfel încât aceștia să le explice ulterior elevilor ce este un cutremur și cum se manifestă. Specialistul mai este de părere că ISU trebuie să facă exerciții cu elevii la școli, dar nu o singură dată.