Fenomen ciudat într-o localitate din România. Oamenii s-au trezit cu un praf alb și miros greu

Ioana Bucur 29.09.2022, 15:54
Fenomen ciudat într-o localitate din România. Oamenii s-au trezit cu un praf alb și miros greu

Un fenomen ciudat a fost observat într-o localitate din România. Oamenii s-au trezit, la primele ore ale dimineții, cu un strat de praf alb în curți și pe mașini, iar unii au descris și un miros greu în aer. Speriați de efectele negative pe care le-ar putea avea asupra sănătății lor, au făcut zeci de sesizări la Garda de Mediu. Ce se întâmplase, de fapt. Primele explicații oferite de specialiști.

Fenomen ciudat într-o localitate din România

Au fost momente de panică, miercuri dimineața, într-o localitate din România. Oamenii din comuna Bărcănești, județul Prahova, și-au găsit curțile și mașinile acoperite cu un strat gros de praf alb, unii au descris și un miros greu de suportat în aer.

Speriați, în condițiile în care nu mai văzuseră niciodată așa ceva, localnicii s-au temut de efectele negative pe care le-ar putea avea fenomenul bizar asupra sănătății organismului uman, așa că au sesizat imediat Garda de Mediu.

„Aşa ceva nu am mai văzut. Am zis că o fi de la ploaie, dar nu e de la ploaie”, spune un localnic. „Nu e bun praful ăsta, ţi se ia pe mână”, spune o altă femeie din zonă, potrivit Antena 3.

După ce s-au primit zeci de sesizări într-un timp foarte scurt, angajații Gărzii de Mediu au început imediat cercetările. Nu a durat mult până s-a descoperit adevărata cauză a apariției prafului alb în zona comunei Bărcănești.

Fenomen ciudat într-o localitate din România. Oamenii s-au trezit cu un praf alb și miros greu

Ce se întâmplase, de fapt

Pulberea este rezultatul opririi instalațiilor tehnologice ale rafinăriei Brazi, în urma unei pene de curent, și a repunerii acestora în funcțiune. În acel moment, praful a fost împrăștiat în atmosferă.

„Din primele informații obținute de la fața locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din stația electrică proprie a operatorului, astfel s-a oprit accidental funcționarea cazanelor de abur ceea ce a condus la oprirea forțată a mai multor instalații tehnologice.

În procesul de repornire al instalației tehnologice de Cracare Catalitică, ca urmare a unor defecțiuni tehnologice la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare, ceea ce a condus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator (praf de culoare albă) cu miros sfecific acestuia provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi”, s-a transmis într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

În urma controalelor, nu este exclus ca operatorul economic care îşi desfăşoară activitatea în rafinărie să fie amendat pentru incident.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...