Fenomen bizar la granița României. Nimeni nu credea că e posibil

Stan Filon, Radu Constantin 29.04.2023, 20:06
Fenomen bizar la granița României. Nimeni nu credea că e posibil

Fenomen bizar la granița României, unde mii de nemți au dat năvală să se mute în Ungaria. Dacă americanii și englezii cumpără proprietăți în însorita Grecie, unde plajele sunt fără cusur, sau în Italia, unde clima este blândă, iar austriecii preferă să-și petreacă vacanțele în casele lor de pe litoralul croat, iată că nemți au alte preferințe!

Fenomen bizar la granița României

În ultimii doi ani, mii de pensionari din Germania s-au decis să își cumpere proprietăți și să se mute în Ungaria! Lasă în urmă totul și pornesc în aventura vieții lor în Ungaria, care nu are nici mare, nici munte. Acest exod a uimit și presa din Germania, care a plecat să vadă de ce sunt atrași atât de mult pensionarii germani de Ungaria.

Jurnaliștii au descoperit faptul că pensionarii germani preferă să își cumpere locuințe în jurul lacului Balaton, cam singura zonă de agrement din Ungaria. Chiar dacă aceasta este una dintre cele mai scumpe zone din Ungaria, pensionarii germani își permit să cumpere locuințe mult mai ieftine decât în Germania.

Fenomen bizar la granita Romaniei
Fenomen bizar la granita Romaniei

„Nu poţi cumpăra nici măcar un garaj în Germania“

La nivelul întregii ţări, nu există nicio îndoială că pro­prie­tăţile din Ungaria, mai ales în zo­nele rurale, sunt mult mai ieftine de­cât în Germania, lucru confirmat și de un agent imobiliar neamț. Acesta a spus că a prezentat unor posi­bili cumpărători o casă re­cent reno­vată aflată la 10 km de La­cul Balaton şi care costă nu mai mult de 18 mili­oane forinţi (49.000 euro). „La preţul acela nu poţi cumpăra nici măcar un garaj în Germania“, a spus agentul, care a menţionat că a observat o ce­rere crescută din partea germanilor. Agenții imobiliari sunt foarte solicitați, deoarece cererea a crescut considerabil! Au chiar și cinci-șase prezentări pe zi!

Pensionarii germani își fac viața frumoasă în Ungaria, cu pensia primită din Germania. Costul vieții este mult mai mic în Ungaria, unde totul este ieftin, începând cu locuințele și continuând cu mâncarea și întreținerea.

Pensionarii nemți se descurcă cu 800 de euro în Ungaria

Potrivit băncii fintech N26, cos­tul mediu al vieţii în Germania este de 2.073 euro pe lună. Potrivit agentului imobiliar, pentru pensio­narii ger­mani 800 de euro sunt mai mult decât suficienţi pentru a avea un stil de via­ţă echilibrat în Ungaria.

O pensionară care în Germania risca să rămână pe stradă, după 55 ani de muncă, s-a mutat în Ungaria, unde trăiește acum liniștită, cu venitul pe care îl are. „Vreau doar să trăiesc în pace din pensia mea şi în Ungaria pot face asta“, a argu­mentat ea.

Cu toate că Ungaria are cea mai puternică inflaţie din UE, cu mult peste cea din economia germa­nă, serviciile sunt încă mai ieftine decât în Germania. Astfel, Ungaria este a doua cea mai ieftină ţară din UE la nivelul serviciilor, pe primul loc situându-se Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...