Femeia care a supraviețuit criogenării era înghețată bocnă: cum a fost posibil

Gabriel Peneș, Ionuț Vieru 27.12.2022, 11:50
Femeia care a supraviețuit criogenării era înghețată bocnă: cum a fost posibil

Femeia care a supraviețuit criogenării. Gerul năpraznic face victime în fiecare an. Mulți oameni mor, pur și simplu, înghețați, surprinși în diferite situații în care nu au posibilitatea să se adăpostească. Poate să pară un scenariu de film SF, dar acum 42 de ani o femeie a sfidat moartea și a supraviețuit după ce zăcuse afară vreme de ore bune pe un ger de minus 30 de grade Celsius.

Femeia care a supraviețuit criogenării era înghețată bocnă

Femeia care a supraviețuit criogenării.  Într-o dimineață de iarnă, în Minnesota, în 1980, un bărbat pe nume Wally Nelson a dat peste trupul prietenei sale, întins în zăpadă la doar câțiva metri de ușa lui. Mașina lui Jean Hilliard, în vârstă de 19 ani, se blocase în timp ce se întorcea de la casa părinților ei după o noapte petrecută acolo.

Îmbrăcată cu o haină de iarnă, mănuși și cizme de cowboy, ea a pornit în toiul nopții, la minus 30 Celsius, pentru a cere ajutorul. La un moment dat, s-a împiedicat și și-a pierdut cunoștința. Timp de șase ore, corpul lui Hilliard a rămas întins în frig, înghețat.

„Am prins-o de guler și am tras-o în verandă”, avea să relateze Nelson, într-un interviu acordat Minnesota Public Radio, ani mai târziu. „Am crezut că e moartă. A înghețat ca o scândură, dar am văzut câteva bule ieșindu-i din nas”, a completat el.

Dacă nu ar fi fost Nelson acolo, Hilliard ar fi îngroșat numărul miilor de decese atribuite hipotermiei în fiecare an. Totuși, ea a supraviețuit.

Femeia care a supraviețuit criogenării era înghețată bocnă cum a fost posibil
În 1980, o femeie din SUA a revenit miraculos la viață după ce a zăcut timp de 6 ore afară, pe un ger de minus 30 de grade Celsius

Cum a fost posibil

Hipotermia extremă nu reprezintă neapărat sfârșitul unei vieți, se pare. În condiții controlate, scăderea temperaturii corpului poate răci metabolismul și reduce nevoia organismului de oxigen.

În cuvintele lui George Sather, medicul care a tratat-o, „Corpul era rece, complet înghețat, exact ca o bucată de carne scoasă dintr-un congelator”.

Echipa medicală și-a pus problema amputării mâinilor și chiar a picioarelor, dar n-a fost nevoie de așa ceva. Într-un mod aproape miraculos, în doar câteva ore, după ce a fost încălzit, corpul lui Hilliard a revenit la viață. Ea a început rapid să vorbească, să meargă, ba marea ei grijă a fost reacția tatălui său a cărui mașină o distrusese.

Totuși, cum a fost posibilă această „minune”? Spre deosebire de multe elemente, apa ocupă un volum mai mare atunci când se află în stare solidă. Această expansiune nu ajută deloc corpul uman să rămână intact.

O întrebare importantă, în acest caz, este ce înseamnă exact „înghețat” în situația prezentată. Deși scăzută, temperatura corpului lui Hilliard era încă mult peste punctul de îngheț. Iar acest lucru este explicația pe care specialiștii o dau supraviețuirii femeii.

„Există un vorbă pe care medicii o au: nimeni nu e mort, până când nu e cald și mort”, a declarat Dr Richard Iseke, de la Centrul Medical de Urgență din Boston pentru Herald-Journal, explicând că a întâlnit cazuri de recuperări asemănătoare.

„Am avut pacienți în care puteai ciocăni ca-n lemn. Erau tari ca piatra înghețată. Dar asta nu exclude niciodată posibilitatea resuscitării și revenirii la viață. Și am avut destule de cazuri în care s-a întâmplat chiar așa”, a spus și profesorul de medicină de urgență, David Plummer, de la Universitatea din Minnesota.

„Probabil că era fata era nu era atât de înghețată așa cum li s-a părut martorilor și cum au sugerat inițial medicii. Când celulele corpului nostru  sunt literalmente înghețate ele sunt „avariate” și adesea distruse până la stadiul în care devin cristalizate ca gheața”, a explicat și Dr K. Alvin Merendino.

Acesta este și motivul pentru care oamenii de știință cred că criogenarea ca atare încă nu este posibilă: celulele sunt distruse de temperaturile negative extreme la care ar trebui supuse. În schimb, corpul lui Jean Hilliard a dat dovadă de o mare rezistență la frig, iar creierul ei a reușit să îi țină cald sângele cu prețul degerăturilor extremităților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....