EXCLUSIV

Federaţia Naţională a Părinţilor crede că procesul de testare a copiilor din şcoli se va solda cu un eşec. Care sunt motivele. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 06.12.2021, 18:52
Federaţia Naţională a Părinţilor crede că procesul de testare a copiilor din şcoli se va solda cu un eşec. Care sunt motivele. EXCLUSIV

Primele teste au fost efectuate luni, astăzi, iar o a doua serie e programată pentru joi, 9 decembrie. Majoritatea unităților de învățământ din țară au optat pentru testarea făcută de acasă de către părinți, declararea rezultatelor urmând a se face în primul rând de către aceștia.

„Marea testare va deveni mica testare!”

Marea testare a elevilor cu teste non-invazive pare a fi sortită eşecului, la foarte scurt timp de la lansarea ei oficială în România. Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, se declară foarte pesimist, după doar prima zi de aplicare a noilor prevederi, care nu au însă un statut obligatoriu.

“Marea testare va deveni mica testare! Nu am prea multe dubii în chestiunea asta. Şi am şi argumente pentru afirmaţia mea. În primul rând, sunt încă foarte mulţi părinţi care nu vor să-şi testeze copii. Şi mă refer aici în primul rând la cei minori, adică majoritatea elevilor. Apoi, nu avem un  număr suficient de teste la dispoziţia şcolilor. În fapt au fost distribuite şcolilor un număr suficient de teste doar pentru această săptămână. Aşa că, tare mi-e teamă că în condiţiile în care programul pare să se îndrepte spre un eşec, Ministerul Educaţiei ar putea să nu mai insiste foarte tare asupra achiziţiei următoarelor tranşe de teste. Nu putem vorbi însă despre continuitatea testării, după mine, cel puţin la finele acestui an calendaristic!”, a declarat Iulian  Cristache pentru impact.ro.

Federaţia Naţională a Părinţilor crede că procesul de testare a copiilor din şcoli se va solda cu un eşec. Care sunt motivele. EXCLUSIV
A început testarea anti-Covid în școli.

Testarea făcută de părinți

În opinia sa, toate acestea fac că procedura testării copiilor noştri să nu-şi atingă de fapt scopul, acela al evitării unei infectări în masă din cauza efectelor actualei pandemii de COVID-19. Testarea elevilor din cele aproape 17.000 de unităţi şcolare din ţară, fie ele grădiniţe sau şcoli, a fost cerută insistent de mai bine de un an şi jumătate, de la apariţia pandemiei. În cele din urmă, părinţi, copii, dar şi autorităţi au ales varianta aplicării unor teste non-invazive, pe bază de salivă, care au ajuns însă cu mare întârziere faţă de prima dată prognozată, sfârştiul lunii octombrie. Primele teste au fost efectuate luni, 6 decembrie, iar o a doua serie e programată pentru joi, 9 decembrie. Majoritatea unităților de învățământ din țară au optat pentru testarea făcută de acasă de către părinți, declararea rezultatelor urmând a se face în primul rând de către părinţi.

O să ne furăm iar singuri căciula şi apoi o să ne întrebăm cum am ajuns unde am ajuns!”, adaugă acelaşi Iulian Cristache.

Procedură insuficient de clară

Eugen Ilea, vicepreşedinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți şi responsabil pentru zona Bucureşti, crede că procedura pentru folosirea testelor nu este încă suficient de clară, iar asta se va reflecta în rezultatele finale ale acestei operaţiuni, aplicată cu mare succes în alte ţări.

Personal, sunt sceptic că vom reuşi să asigurăm o continuitate a distribuirii acestui gen de teste în şcoli. Ca atare, în acest moment, nu se ştie când va avea loc următoarea etapă. Ministerul Educaţiei spune că el doar distribuie, achiziţia făcându-se de către Direcţia de Sănătate Publică sau ceva de genul acesta. În Bucureşti aş putea spune că mulţi părinţi s-au implicat în acest proces şi mulţi au înţeles necesitatea unui asemenea demers. Dar dacă el nu va fi continuat atunci ce am realizat? Asta după ce am depăşit şi faza în care aceste teste au ajuns în şcoli aşa cum au ajuns, adică vrac şi cineva a trebuit să stea să le manevreze manual, pentru a completa kitul necesar fiecărui elev în parte!”, adaugă acelaşi Eugen Ilea.

Urmăriți Impact.ro și pe