Fața neștiută a lui Mihai Eminescu. De la geniul poetic, la momentele în care cerșea pe străzile Iașiului

Badea Violeta 15.06.2022, 17:45
Fața neștiută a lui Mihai Eminescu. De la geniul poetic, la momentele în care cerșea pe străzile Iașiului

Mihai Eminescu a murit pe data de 15 iunie 1888, adică exact acum 133 de ani. Aceasta a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai mari poeți pe care țara noastră i-a dat. Cel poreclit „luceafărul poeziei românești”s-a născut în Botoșani și a fost considerat un adevărat geniu, însă puțină lume știe cum au arătat cei mai grei ani din viața sa. Iată câteva detalii pe care nu le știai despre ilustrul poet Mihai Eminescu!

Mihai Eminescu, prinț și cerșetor

Mihai Eminescu, cel mai talentat poet al țării noastre, s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Acesta a fost cel de-al șaptelea din cei unsprezece copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi Eminovici.

Mai târziu, pe când avea doar doi ani, părinții săi au decis să se mute la Ipotești. Acolo avea să-și petreacă Mihai Eminescu copilăria. În anul 1866, acesta a apărut în revista „Familia” a lui Iosif Vulcan, cel care l-a convins să-și schimbe numele în „Eminescu”.

Cu talentul său uluitor, celebrul poet a scris literatură, a lucrat ca jurnalist și a devenit un personaj important al culturii românești. Un nume ce avea să rămână în istorie pentru totdeauna.

Totuși, viața sa nu a fost una roz. Se spune că Mihai Eminescu a suferit de sindrom bipolar, adică alterna depresii crunte cu manii deranjante. În 1883, acesta a ajuns într-un sanatoriu. De altfel, de atunci a început chinul pentru poet.

Se împlinesc 132 de ani de la apusul geniului poeziei românești
Mihai Eminescu

Mihai Eminescu, la sanatoriu. Cum a ajuns acolo îndrăgitul poet

În 1883, Mihai Eminescu a provocat un scandal uriaș într-un renumit restaurant din Capitală. Ulterior, acesta a ajuns pe mâinile polițiștilor, deoarece a spus că dorește să-l împuște pe regele Carol I. A fost dat afară de la ziarul „Timpul” și a ajuns să trăiască prin sanatorii, cârciumi şi locuinţe insalbure.

„La ospiciu, unde fusese transportat în chip brutal şi nu în veşmintele sale, rămase în apa băii, Eminescu se părăsi tot mai mult în voia fantasmelor”, scria George Călinescu în „Viaţa lui Mihai Eminescu”.

Ulterior, acesta a ajuns în Viena, unde a fost diagnosticat cu sindrom bipolar şi a primit un tratament adecvat. Însă, în 1884, el trebuie să se întoarcă în țară pentru a-l înmormânta pe tatăl său, Gheorghe Eminovici. Apoi, poetul pleacă în Italia la un alt sanatoriu. Toate aceste tratamente i-au priit, însă lipsa banilor l-au afectat serios.

Mihai Eminescu ajunsese să traiască din mila oamenilor și din vânzarea cărților, astfel că afecţiunile psihice aveau să-și pună și mai mult amprenta asupra stării sale.

Deși, la un moment dat, ajunsese să predea geografie şi statistică la câteva şcoli din Iași, poetul nu se simțea fericit. Acesta începuse să-și înece amarul în băutură și să ducă o viață mizerabilă.

„Bea fără cumpăt şi, împins de instinct erotic congenital, bântuia cafeurile-chantante pierzând nopţile şi istovind ultimele energii sufleteşti.

Lăsa biblioteca cu uşile deschise la voia întâmplării, nu însemna cărţile eliberate în registru şi-şi însuşea garanţiile băneşti pentru cărţi”, mai scria George Călinescu.

„Era văzut asediind femeile”

Mai mult decât atât, George Călinescu povestește că Mihai Eminescu ajunsese să umble ca un vagabond pe străzile din Iași și să agreseze femeile care-i ieșeau în cale.

„Ba cerea bani, dintr-o teroare lăuntrică de lipsuri, nu numai prietenilor, ci şi necunoscuţilor. Îmbrăcat într-un palton, livid, din buzunarele căruia – veche obişnuinţă de vagabond-scotea alune spre a le ronţăi – şi cu o pălărie înaltă pe cap, era văzut asediind femeile, de pildă, curtezanele germane de la hotelul Vanghele”, a adăugat George Călinescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...