Vin vești bune pentru românii care produc țuică și palincă. Aceștia vor putea primi un ajutor nesperat de la stat pentru a-și dezvolta afacerile. Cel are a adus vestea bună a fost chiar ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a spus mai exact cum se vor putea bucura micii producători din România de ajutorul primit de la stat. România se află pe primul loc în Europa la producția de prune, așadar materie primă există și chiar una de calitate.
Micii producători de băuturi spirtoase tradiționale, cum sunt țuica și palinca, au primit o veste bună din partea ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Reprezentantul guvernului a spus că aceștia vor putea primi un ajutor de la stat pentru dezvoltarea afacerilor.
Mai exact, ministrul Agriculturii a spus că micii producători vor putea beneficia de un ajutor de la guvern pentru a deschide mici fabrici cu dotări moderne pentru procesare. În Uniunea Europeană, România se află pe primul loc la producția de prune, iar în lume se află pe locul patru. Autorităţile vor să pună la dispoziţie bani pentru producătorii de ţuică şi palincă din România, mai ales că datele INS arată că producţia de prune în 2020 a fost de 775,6 mii de tone, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din producția totală de fructe a țării, de 1.601,3 mii tone, conform știrileprotv.
Puțini români știu, dar în țara noastră se produc sortimente de țuică și palincă foarte scumpe. Prețul unei sticle de un litru poate ajunge chiar și la 2.000 de euro! Aceasta este considerată vârful de lance a pălincii din România și are căutare atât în țară, cât și în străinătate.
Unul dintre artizanii acestui tip de palincă este Silviu Zetea. Face palincă de 40 de ani, iar meseria a învățat-o de la tatăl său, care la rândul lui a învâțat de la tatăl său. Așadar, este o tradiție de familie, care depășește 100 de ani vechime. Cea mai scumpă băutură pe care o vinde ajunge la 2.000 de euro, însă este una cu totul specială.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„De la nuanța alb cristalină până la cea auriu, rubiniu, accentuează proprietățile de bază. O guști și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată cu amprenta fructului din care provine. Arată în felul acesta, inspirat fiind dintr-o baladă cunoscută în România, balada lui Ciprian Porumbescu, ca formă de prezentare, fiind făcută din cireșe amare.
Această băutură, limitată ca și stoc, se pune – ca să nu zic se îmbuteliază – în ambalaje personalizate, ambalaje de o factură mai deosebită, aș putea spune ca un bibelou, un cadou deosebit și un gust inconfundabil. Prețul final poate să ducă și chiar înspre echivalent 2000 de euro per litru”, explică Silviu Zetea.
Așadar, acești producători ar putea primi ajutor de la stat, însă ministrul nu a făcut mai multe precizări, urmând să se afle exact cum pot fi accesate aceste fonduri de la stat.