EXCLUSIV

Farmaciștii trag un nou semnal de alarmă. „Apropierea sezonului rece ne prinde fără cantitățile necesare de antibiotice”. Ce medicamente spun că mai lipsesc EXCLUSIV

Alexandru Catalan 04.08.2022, 07:07
Farmaciștii trag un nou semnal de alarmă. „Apropierea sezonului rece ne prinde fără cantitățile necesare de antibiotice”. Ce medicamente spun că mai lipsesc  EXCLUSIV

Farmaciștii trag un nou semnal de alarmă și spun că apropierea sezonului rece va determina o cerere crescândă a antibioticelor, în special pentru copii. În prezent, în opinia lor, piața din România se confruntă cu câteva lipsuri majore.

„Capitolul antibiotice e doar primul din lista pe care punem problemele actuale și de perspectivă imedită cu care ne confruntăm. Augmentinul, care este folosit pe scară largă pe rețetele medicale eliberate pacienților, se găsește în cantități insuficiente.

Apropierea sezonului rece, deci implicit al virozelor, va aduce cu sine o adâncire a lipsei, cel mai probabil, a antibioticelor. Nu stăm mai bine nici cu alte antibiotice, de tipul Havelox sau Eritromicină.

Însă un semnal de alarmă trebuie deja tras în privința cantităților pe care le deținem atunci când vine vorba despre suspensiile de antiobiotice pentru copii.

Fiindcă aici situația e delicată deja. Zinnatul, spre exemplu, cel destinat copiilor, e deja problematic în a-l procura. Și vorbim doar de medicamente eliberate pe bază de rețetă medicală!

Dacă în cazul adulților, farmaciștii pot găsi, să zicem, o soluție echivalentă, acest lucru nu e posibil în acceași măsură când discutăm despre cei mai mici membri ai familiei”, a declarat pentru IMPACT.RO farmacist primar Doinița Nela Cocriș, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

Avertismentul farmacistilor
Avertismentul farmacistilor

Românii se confruntă cu lipsa medicamentelor post-transplant

În egală măsură, pacienții români se confruntă cu lipsa medicamentelor post-transplant: „Acesta e un sector cu multe probleme, fiindcă ne lipsesc medicamentele cele mai căutate.

Este vorba despre Advagraf, cu diverse dozaje. Sau despre Myfortic și Sprycel. Or absența lor, îi determină pe farmaciști să împartă câte o cutie, atunci când primesc asemenea produse, între mai mulți pacienți care au nevoie de așa ceva. Nu știu care e exact situația la București, dar în Suceava, zona pe care o cunosc bine, asemenea cazuri sunt des întâlnite!”.

Doinița Nela Cocriș mai atrage atenția și asupra lipsei actuale de pe piață a medicamentelor antidepresive, precum Rispoletul sau Depakine, cele destinate cu precădere persoanelor cu probleme psihice.

În ceea ce privește antiviralele la care lumea ar putea apela în cazul confruntării cu COVID-19, cunoscutul specialist susține că nu în toate farmaciile din România se găsește favipiravir, antiviralul folosit în ultima perioadă contra infecției cu Sars-CoV- 2, accentul căzând mai degrabă pe consumul de tamiflu, paracetamol, aspirină și vitaminele C și D2. Mai ales că și financiar vorbind soluția e mult mai la îndemâna majorității cetățenilor.

„Reamintesc tuturor că arbidolul, acel medicament provenit din Rusia, nu a fost și nu este autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului ca instrument de luptă contra acestei boli!”, a mai spus aceeași Doinița Nela Cocriș.

Ea spune că explicația pentru toate lipsurile din farmaciile din România este aceeași, cel legat de prețul de desfacere a medicamentelor în țara noastră: „E greu să concurezi cu prețurile din occident.

Ca atare, majoritatea importatorilor preferă să-și trimită marfa acolo unde își asigură un preț mai bun, care să le acopere plata taxelor, impozitelor și salariilor, ba chiar poate și un anume profit. E greu să le lupți cu regulile economiei libere și a exportului paralel. La noi rămân când se poate și cât se poate!”.

Urmăriți Impact.ro și pe