Fără reguli pentru minori la festivaluri. Cătălin Țone, expert antidrog: „De dragul câștigului nu ne protejăm copiii, îi împingem către droguri și vicii” VIDEO EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 08.07.2023, 16:02
Fără reguli pentru minori la festivaluri. Cătălin Țone, expert antidrog: „De dragul câștigului nu ne protejăm copiii, îi împingem către droguri și vicii” VIDEO EXCLUSIV

Consumul de droguri la festivalurile de muzică ar trebui să fie o îngrijorare, mai ales dacă ne gândim că tot mai mulți organizatori relaxează regulile de acces . Minorii pot participa dacă prezintă buletinul și o declarație semnată de un adult. Din păcate, atunci când vorbim de zeci de mii de participanți, nu se pune problema ca autoritățile să aibă capacitatea, sau ca organizatorii să aibă destui angajați, să verifice dacă acordurile sunt reale. În cadrul Interviurilor Impact.ro am stat de vorbă cu Cătălin Țone, expert antidrog, care spune că părinții trebuie să fie atenți în vara aceasta unde merg adolescenții.

„Este o problemă care nu a fost tratată cu toată responsabilitate din punctul de vedere al organizatorilor”

La astfel de festivaluri vin mii de invitați din străinătate, iar traficanții de droguri își fac planuri din timp cum să plaseze drogurile și ce tip de posibili consumatori să urmărească. Faptul că pot participa minori, care sunt mai ușor de manipulat este mană cerească pentru traficanți. Un studiu recent arată că vârsta de la care adolescenții consumă droguri a scăzut considerabil în România și încă de la 13 ani unii copii sunt deja familiarizați cu consumul de stupefiante.

„Aceste festivaluri sunt importante din punct de vedere economic, operatorii economici au venituri importante, festivalurile de asemenea amploare au pus România pe harta turismului. În același timp se gestionează foarte greu, forțele de ordine fac eforturi deosebite, nu poate exista câte un polițist la fiecare participant. Am văzut că la fiecare festival sunt depistate zeci, chiar sute de persoane având droguri asupra lor.

Cred că un lucru important la aceste festivaluri este prezența minorilor, este o problemă care nu a fost tratată cu toată responsabilitate din punctul de vedere al organizatorilor. Și nu mă refer la un singur concert, mă refer la toate concertele.”, spune invitatul nostru.

 

Care este și responsabilitatea vedetelor?

Din păcate, unele vedete consideră chiar potrivit să promoveze consumul de droguri. Chiar solistul unei formații cu o carieră îndelungată este în mijlocul unui astfel de scandal. Till Linderman este în ultimele săptămâni centrul unor dezvăluiri șocante despre ceea ce se întâmplă la festivaluri. Shelby Lynn nu mai este singura care îl acuză pe solistul şi liderul grupului german Rammstein, Till Lindemann, că a drogat-o şi apoi a agresat-o sexual. De săptămâna trecută, mass-media germane au relatat că mai mult de zece mărturii similare vorbesc despre „Sistemul Lindemann”, potrivit unui articol de pe prima pagină a cotidianului local Süddeutsche Zeitung, informează news.ro. Invitatul nostru ne explică faptul că nu este un caz unic, iar mulți artiști nici măcar nu se ascund de asta.

„Au spus public că sunt consumatori de droguri, au avut și incidente medicale, au dat chiar indicații despre cum se fac cocktailurile de droguri, este o analogie greșită în opinia mea să apropii un stil de muzică de consum de droguri sau de un viciu, și tocmai acesta este pericolul pentru minori. Ar trebui interzis accesul copiilor de până în 18 ani la toate aceste festivaluri. Unele festivaluri au făcut-o, altele, nu.”, spune Cătălin Țone.

SAGA Festival 2023
SAGA Festival 2023

„Îmi este teamă ca tocmai traficantul de droguri, care este adult, să dea declarație de consimțământ”

La intrare minorii trebuie să prezinte la unele festivaluri o hârtie semnată de părinți, care este doar o formalitate astfel încât organizatorii să scape de răspunderea legală în caz că se întâmplă ceva cu minorul care participă la respectivul eveniment. Cea mai simplă soluție ar fi ca, la fel cum ONG-urile acceptă voluntari minori, participarea la concerte să fie organizată sub supravegherea unui adult.

„O spun cu toată responsabilitatea, nu se verifică, în occident există, dacă se permite accesul un formular care se completează electronic cu adresă de mail a părintelui, se fac niște verificări ulterioare.

Am văzut în Italia și în Franța (modelul unor grupuri organizate cu supravegherea unui adult n.r), este foarte important ca aceste acorduri să nu fie falsificate. Se permite accesul minorilor dacă au o declarație dată de orice adult, îmi este teamă ca tocmai traficantul de droguri, care este adult, să dea declarație de consimțământ.” spune expertul.

Paradoxal organizatorul nu își asumă nicio răspundere referitor la verificarea semnăturilor, respectiv la modalitatea de semnare a declarațiilor, aceste aspecte rămânând în sarcina/răspunderea persoanelor care prezintă declarațiile”, adică tot minorul este pasibil de consecințe pentru fals în declarație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...