Facturile la gaze ar putea fi compensate cu 75%. Când va intra în vigoare măsura anunțată de ministrul Energiei

Gabriela del Pupo 13.01.2022, 14:53
Facturile la gaze ar putea fi compensate cu 75%. Când va intra în vigoare măsura anunțată de ministrul Energiei

Compensarea prețurilor la gaze naturale s-a realizat până la 1 aprilie și ministrul Energiei ar vrea ca de la bugetul de stat să fie asigurată, după depășirea acestei date, un procent de 50%-75% față a compensării. Totul depinde însă de ministrul Finanțelor care trebuie să se asigure că există bani în buget pentru o asemenea măsură.

“Acum ministrul Finanțelor trebuie să ne spună spațiul fiscal, cam cât e plapuma”

Măsura unei compensări mai mari a fost discutată în Guvern însă depinde de resursele de la bugetul de stat. Cert este că TVA-ul va scădea la 5%. În ceea ce privește însă o compensare a facturilor mai mare de 33% trebuie ca și alte ministere să se pronunțe.

Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a spus Virgil Popescu la DC News, potrivit Agerpres.

Virgil Popescu spune că găsit și o sursă de finanțare pentru această compensare și anume dividendele marilor companii de stat.

“Dividendele date de Hidroelectrica sunt de 4 miliarde de lei, iar veniturile suplimentare ale Romgaz şi redevenţa va fi de 5 miliarde de lei, faţă de 700 de milioane de lei anul trecut, deci bani ar exista. Aceşti bani vin la bugetul de stat şi ar putea să se întoarcă nu doar la persoanele fizice, ci şi la firme”, a mai spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu despre relansarea economiei

Din eşalonul doi al ANRE s-a spus “Nu se poate aşa face”

Ministrul acuză ANRE că a solicitat ca cea mai bună ofertă de pe piață să fie transmisă către consumatori și ANRE ar fi favorizat furnizorii spunând că nu se poate realiza acest lucru.

“Am o relaţie foarte bună cu preşedintele ANRE, discutăm, să nu se înţeleagă greşit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuţii când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă cu Consiliul Concurenţei şi au fost discuţii. Noi am solicitat atunci ca tuturor clienţilor să le vină automat cea mai bună ofertă din piaţă, dacă vă aduceţi aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eşalonul doi al ANRE s-a spus “Nu se poate aşa face”. Chiar cineva a adăugat: “Păi pierd furnizorii”. Păi asta e problema noastră?, a precizat Popescu.

Tot ANRE trebuie să verifice acum facturile emise de furnizorii de energie și gaze, asta după ce românii s-au trezit cu facturi enorme, care nu aveau aplicată compensarea prețurilor în cost.

Urmăriți Impact.ro și pe