Facturi mărite la energie. Anunțul ANRE despre sptijinul acordat românilor. Schimbări de la 1 aprilie

Beatrice Dumitru 17.03.2022, 13:21
Facturi mărite la energie. Anunțul ANRE despre sptijinul acordat românilor. Schimbări de la 1 aprilie

Guvernul a anunțat că va lua măsuri de protejare a populației, după ce facturile la gaze și energie au explodat, iar prețurile continuă să crească pe fondul războiului în Ucraina. Un oficial al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a precizat că, de la anul, românii vor trebui să găseaacă singuri soluții pentru a plăti mai puțin.

Românii vor trebui să-și reducă singuri facturile

România şi-a propus să construiască cel puţin 6,9 GW de energie regenerabilă până în 2030. Dar ar putea ajunge la 10-12 GW capacităţi noi de regenerabile cu un cadru legislativ bine gândit, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Oficialul ANRE a precizat că vor fi sprijiniţi consumatorii de energie de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar de anul viitor ar trebui să-şi reducă singuri facturile prin măsuri de eficienţă energetică. Astfel, prețurile vor fi plafonate un an de zile. Românii „primesc pește de la 1 aprilie, dar din 2023 vor fi nevoiți să învețe să pescuiască”, a precizat acesta.

Facturi mărite la energie. Anunțul ANRE despre sptijinul acordat românilor
Facturile la energie nau explodat la începutul anului.

Sunt convins că această criză energetică va accentua preocuparea şi investiţiile în eficienţă energetică. Preţul mare va determina consumatorii să se gândească la măsuri de eficienţă energetică, dar trebuie să vină şi din partea instituţiilor statului o preocupare şi un efort pentru informare şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei acestei măsuri, la nivelul tuturor consumatorilor, de la cel casnic la cel mai mare consumator non-casnic. Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă. Am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune”, a declarat vicepreședintele ANRE, la conferinţa „Energia, prezent şi viitor”, organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România.

„Trebuie schimbate anumite comportamente”

În ceea ce priveşte măsurile de la 1 aprilie, oficialul ANRE a precizat că se conturează o decizie finală, dar mai sunt mici detalii de pus la punct la nivelul Executivului.

„Trebuie să găsim repede nişte soluţii care vor avea efecte pe termen mediu sau lung, prin care să rezolvăm problema dependenţei faţă de importurile la gaze şi energie”, a adăugat oficialul ANRE.

Zoltan Nagy-Bege a afirmat că trebuie schimbate anumite comportamente și să fie eliminate aceste risipe pentru a se reduce consumul, care se reflectă în valoare facturilor, în reducerea dependenţei de importuri şi în preţuri, dacă cererea scade.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...