Expoziție de pictură inedită azi, în holul Consiliului Județean Argeș. Un tânăr instituționalizat a avut primul său vernisaj

Cristi Ionică 22.06.2021, 13:57

Expoziție de pictură inedită azi, în holul Consiliului Județean Argeș. Pictorul este un tânăr fără studii de specialitate care practic a crescut în orfelinatul de la Tigveni. Expoziția, intitulată ”Artă pentru suflet”, a găzduit 50 de reproduceri ale unor tablouri celebre și a fost cu vânzare. Acestea s-au vândut în mai puțin de o oră, cu prețuri cuprinse între 150 și 300 de lei.

Expoziție de pictură inedită azi, în holul Consiliului Județean Argeș

Încredințat familiei în urmă cu doi ani, când a împlinit 18 ani, Tiberiu Alin Iakab a trebuit să se întoarcă în orfelinat. Părinții săi naturali nu aveau efectiv ce pune pe masă. Așa că au anunțat autoritățile, iar Tibi a revenit în locul pe care-l numește ”acasă”. Tulburarea neurologică și gradul de handicap în care este încadrat au determinat factorii de decizie să facă o derogare în cazul său, și să-i ofere în continuare adăpost.

Reîntors într-un loc atât de familiar, Tibi a început să picteze. A făcut totul din instinct, pentru că nu a avut cine să-l învețe despre culori, pensule și șevalet. Picta pe orice suport. De la sticlă la carton, sau bucăți de polistiren. De altfel, două dintre tablourile expuse și vândute azi sunt pictate pe bucăți de polistiren. Cei care au participat la vernisaj au rămas total surprinși.

Este absolut incredibil ce am văzut azi. Am rezervat deja trei tablouri și, prin centrele noatre de cultură, îi vom oferi orele de care are atâta nevoie. Un asemenea talent trebuie sprijinit neapărat, a spus Marius Nicolaescu, vicepreședintele C.J. Argeș.

Expozitie de pictura inedita azi, in holul Consiliului Judetean Arges
Expozitie de pictura inedita azi, in holul Consiliului Judetean Arges

Pasiunea lui Tibi pentru pictură a fost sprijinită de oamenii de la protecția Copilului, cumpărându-i acestuia culori și pensule. Încet, dar sigur, Tibi a început să-și vândă propriile creații, câștigând astfel bani pentru chirie și materiale.

Deja noi, care-i cunoaștem stilul, putem spune că e o îmbunătățire a stării lui de spirit. Culorile sunt mai calde, mai vii, ceea ce arată o siguranță și relaxare, lucruri pe care în urmă cu ceva timp nu le avea El a expus și la Vâlcea, iar lumea începe să-l cunoască, a spus și Adriana Matei, director al D.G.A.S.P.C. Argeș.

Dacă întâmplător l-ai zări pe stradă, ai zice că este un tip absolut normal. Cu părul prins în coadă, purtând ochelari de vedere și îmbrăcat curat, Tiberiu Iakab ar fi doar un alt tânăr. Povestea lui de viață este însă, una excepțională, care merită toată atenția. Pasiunea pentru desen și-a descoperit-o la 6 ani, când a învățat și culorile.

Am început să măzgălesc cu pixul, pe un caiet. Câțiva ani mai tîrziu, deja trecusem la desene. Pe măsură ce creșteam știam deja ce aveam să fac, spune Tibi.

Cel mai mare regret al său este acela că, până acum, nu a avut parte de un profesor care să-l introducă în tainele picturii.

Expozitie de pictura inedita azi, in holul Consiliului Judetean Arges

Asta îmi doresc cel mai mult, să învăț cum să lucrez cu culorile. Până acum am pictat pe ce am găsit: sticlă, carton. Cel mai mult îmi place să-l copiez pe Nicolae Grigorescu. Am și aici câteva lucrări.

Ca pe orice artist, și pe Tiberiu Iakab îl obosește aglomerația așa că, la un moment dat, s-a retras într-un colț.
Îmbucurător este faptul că toate cele 50 de lucrări expuse s-au vândut ca pâinea caldă. Și mai îmbucurător este faptul că, pe viitor, Tibi va rămâne în centrul de la Tigveni. În mai puțin de doi ani aici se vor construi mai multe locuințe de siguranță, care vin în sprijinul unor astfel de cazuri.

Din septembrie, acesta va participa la cursuri de pictură, costurile fiind suportate de Consiliul Județean. În ultimii 30 de ani, Tiberiu Iakab este al 5 lea caz de tânăr instituționalizat care încearcă o carieră în arte.

Urmăriți Impact.ro și pe