EXCLUSIV

Explozie de nunți în 2022. Cu toate acestea, specialiștii susțin cu amărăciune că nu avem parte de „anul revanșei” în acest domeniu. Explicația/ EXCLUSIV

Alexandru Catalan 18.08.2022, 19:15
Explozie de nunți în 2022. Cu toate acestea, specialiștii susțin cu amărăciune că nu avem parte de „anul revanșei” în acest domeniu. Explicația/ EXCLUSIV

2022 este anul cu cele mai multe nunți din ultima perioadă de timp. Pandemia de COVID, cea care a înghețat în ultimii doi ani dorința oamenilor de a-și uni destinele în fața semenilor și a lui Dumnezeu, are un rol special în această majorare fără precedent a nunților la români.

Câte nunți au fost programate în 2022, față de cele din ultimii ani

Potrivit aprecierilor specialiștilor din domeniu, în 2022 se vor consuma cel puțin 120.000 de nunți. „În 2018 și 2019, adică anii de glorie ai perioadei în care nunta nu era deranjată de niciun factor extern, am înregistrat o medie de 100.000 de nunți, pe an. O dată cu pandemia, din motive legate de respectarea regulilor de protecție sanitară și comunitară, numărul nunților a scăzut drastic”, a declarat pentru Impact.ro Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților (AFIN).

„În 2020, spre exemplu, cred că am avut un maxim de 10.000 de nunți, adică o scădere de circa 90 de procente. În 2021, procentul lor a mai crescut, dar nu mai mult de 40% din media unui an bun. Adică, anul trecut estimăm că am avut 40.000 de nunți. Dar anul acesta vor fi cel puțin 120.000 de nunți, majorarea având la bază desigur nunțile amânate din anii anteriori”, a adăugat președintele AFIN.

Realitatea a dat peste cap calculele

Potrivit acestuia, inițial estimările industriei nunților pentru acest an ar fi depășit un miliard de euro. Dar realitatea se pare că a dat peste cap calculele hârtiei.

„La prima vedere în industria noastră a existat anul acesta multă frenezie. Când vorbești de un număr record de nunți gândul te duce la sume mari de bani vehiculate. În realitate însă, o serie de nunți provin din rândul celor amânate. Poate 50.000, poate mai mult. Or, banii care se plătesc ca avans pentru acest gen de evenimente au fost consumați de ceva vreme.

Unele firme i-au folosit ca mijloace de susținere în anii pandemiei. Alții au constatat că prețurile achitate în 2020 sau chiar la începutul lui 2021 nu au mai corespuns celor din acest an, când toate valorile au crescut semnificativ. Aș spune că o nuntă a crescut cu cel puțin 20 de procente.

În aceste condiții, multe firme au dat faliment. Iar mulți dintre cei angajați în domeniul nostru nu au rezistat fără serviciu și s-au reorientat profesional. Aș spune că 60% din forța de muncă de acum doi ani nu mai e alături de noi, astăzi!”, adaugă același Alin Caraman.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Care este principala caracteristică a acestui an

El admite că în industria sa au apărut în ultima perioadă și firme noi, care au văzut noi oportunități de afaceri, dar spune că principala caracteristică a acestui an constă în scăderea calității serviciilor:

„Există încă firme foarte îndatorate sau firme care au trebuit să se orienteze și să caute forță nouă de muncă, care nu are aceeași experiență. Ca atare, o scădere a calității serviciilor a devenit inevitabilă. În plus, dacă statul va mai întârzia cu ajutorul promis încă de anul trecut, ca parte a programului HoReCa 2, atunci falimentul va bătea la ușa altor colegi din industrie”.

Alin Caraman mai spune că 2022 nu a fost deloc „anul revanșei”. „Una peste alta, nu ai decât 21 de weekenduri pe an, din 52, în care poți face nunți. În rest, există post sau perioade tradiționale de vacanță, în care nu poți vorbi despre nunți. În aceste condiții, inclusiv cele economice, 2022 nu a fost deloc anul revanșei. Încă nu știm când vom reveni la nivelul de dinaintea pandemiei!”, a conchis Alin Caraman.

Urmăriți Impact.ro și pe