EXCLUSIV

Explozie de COVID în România. Și Grecia, destinația românilor de vacanță, este lovită de îmbolnăviri

Adriana Olaru 13.07.2022, 12:02
Explozie de COVID în România. Și Grecia, destinația românilor de vacanță, este lovită de îmbolnăviri

Noul val de COVID-19 lovește puternic și România chiar în momentul în care oamenii se relaxează în concedii și vacanțe, după lunile dificile care au provocat infectări pe bandă rulantă și după restricțiile dure pe care le-am avut din cauza îmbolnăvirilor. Situația este gravă, spun specialiștii, care se așteaptă ca vârful pandemiei din România din acest val să fie atins la jumătatea lunii viitoare. Oficialii se așteaptă să înregistrăm chiar 10.000 – 12.000 de cazuri la fiecare 24 de ore.

Asta înseamnă că pe lângă numărul care se vor infecta, va crește și numărul celor care vor ajunge la Terapie Intensivă cu forme severe, dar și numărul celor care vor pierde lupta cu infecția provocată de sars-cov-2. În țara noastră, numărul infectărilor s-a dublat practic de la o săptămâna la alta, spre disperarea medicilor care au recomandat, din nou, să revenim la purtarea măștilor de protecție și să fim mult mai atenți la măsurile de igienă cu care am fost obișnuiți în timpul pandemiei. Mulți însă nu le respectă și de aici, spun specialiștii, ne așteptăm la un număr tot mai mare de îmbolnăviri și cazuri severe.

România, în plin val de infectări

Românii sunt în perioada concediilor și a vacanțelor, se distrează și se bucură de fiecare clipă, însă, din păcate nu prea țin cont de faptul că s-ar putea infecta. Mulți au uitat de pandemie și de semnalul de alarmă tras de medici în ultima perioadă.

Ministerul Sanatatii a luat o decizie de urgenta
Masti de protectie. Foto: unsplah.com

În ultimele ore, România a înregistrat creșteri alarmante ale îmbolnăvirilor, iar cele mai multe cazuri au fost raportate în București, Brașov, Timiș sau Ilfov. În secțiile COVID ale spitalelor din țară sunt internate peste 1.300 de persoane, iar în secțiile de Terapie Intensivă sunt aproape 100 de oameni în stare critică, chiar dacă discutăm despre infectări cu varianta Omicron despre care specialiștii spun  că nu este la fel de agresivă precum precedentele tipuri de sar-scov-2. Din cele peste 4.000 de cazuri confirmate în ultimele zile, la fiecare 24 de ore, circa 200 sunt copii, însă niciunul nu este internat în secția de ATI.

Specialiștii cred că de vină pentru acest număr mare de infectări la nivel mondial ar fi, de fapt, o subvariantă a tulpinii Omicron care a fost denumită BA.2.75. Aceasta a fost descoperită inițial în India și pare că transmite mult mai ușor, chiar și de cinci ori mai repede, comparativ cu ultima variantă cunoscută de medici.

„Deocamdată, nu știm să dea forme grave de boală, dar nu avem un număr mare de pacienți care să ne facă să ne dăm seama de acest lucru. Prin trecerea rapidă de la un pacient la altul, forma devine cu siguranță mai agresivă, așa cum se întâmplă în cazul tuturor virușilor. Nu cred că vor fi forme severe atât de multe, dar trebuie să fim extrem de prudenți pentru că este clar că ne aflăm într-un punct în care infectările sunt în creștere”, a explicat medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Val de îmbolnăviri în Europa

Nu doar România este în fața unui nou val de infectări și, din păcate, și alte state din lume și din Europa situația este similară, iar numărul de infectări atinge noi recorduri înregistrate în ultimele luni. În Franța, de pildă, în doar 24 de ore au fost înregistrare 251.337 de cazuri în doar trei zile și 162 de decese provocate de această boală. O situația similară este și în Germania, acolo unde au fost anunțate în mod oficial 154.629 de infectări și 165 de decese în doar 24 de ore.

Nici Italia nu stă foarte bine la capitolul îmbolnăviri și a raportat 37.756 de noi cazuri și 127 de decese, iar oficialii se așteaptă la un număr tot mai mare. Un alt exemplu este Grecia, acolo unde sunt mulți turiști români în această perioadă. Specialiștii au confirmat în doar 24 de ore peste 13.300 de cazuri și 28 de morți.

Urmăriți Impact.ro și pe