VIDEO EXCLUSIV

Exodul tinerilor, poate fi el contracarat? „Durerea cea mai mare pe care o avem în România este educația”

Gabriela del Pupo 01.12.2022, 17:46
Exodul tinerilor, poate fi el contracarat? „Durerea cea mai mare pe care o avem în România este educația”

Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă România este exodul tinerilor. Dacă după Brexit, concurența pe care facultățile din Regatul Unit o făceau celor din România,, a fost eliminată prin revenirea la taxele exorbitante din anii de dinainte de aderarea, votată prin referendum în 2016, țări ca Olanda sau Germania încă oferă programe accesibile.

România încă se zbate să dezvolte programe de recrutare a tinerilor de pe băncile facultății, în timp ce multe țări occidentale au deja sisteme de integrare pe piața muncii perfect funcționale. Despre aceste provocări am discutat cu invitatul Interviurilor Impact.ro, antreprenorul Dragoș Anastasiu.

„Sistemul educațional din România a ajuns la fundul sacului, ca să spun așa”

Principala provocare pe care România trebuie să o înfrunte pentru a încuraja tinerii să rămână în țară este un sistem integrat în care educația să contribuie la adaptabilitatea pe piața muncii sau chiar să direcționeze talentul înspre succes. Dragoș Anastasiu este de părere că posibilitățile pe care le au tinerii în România nu sunt de ignorat dar pe de altă parte nu trebuie blamată dorința de a studia la cele mai prestigioase instituții din Europa. Aici, universitățile din România pot doar să lucreze pentru a oferi programe care să concureze cu cele din Occident.

„Faptul că pleacă cineva din România nu e de blamat, este puțin diferit la nivel de tânăr care este încă în studiu, sau tânăr antreprenor. Avem exemple de arhitecți care spun că România este o oportunitate pentru ei. În societățile de tip Germania lucrurile sunt extrem de așezate și oamenii extrem de nișați, sunt arhitecți care toată viața lor fac școli, sau spitale, piețe publice, și numai asta fac.

În timp ce în România este o diversitate extraordinară și o necesitate mare de construcții și de arhitecți care să vină cu ‘another mindset’ ca să spun așa. Oportunitățile lor în România sunt mai mari decât sunt în străinătate, de dezvoltare și de venituri. Dacă este o necesitate vin și veniturile.

Durerea cea mai mare pe care o avem în România, dincolo de mindset, adică mentalitatea generală, capra vecinului, merge și așa, am făcut un think tank, cum arată România în 2050, lucru la care nu se gândește nimeni, este educația. Sistemul educațional din România a ajuns la fundul sacului, ca să spun așa.

Și acum, se pune întrebarea, ce e mai bine pentru un tânăr? Să rămână în sistemul național românesc unde există totuși oaze de foarte bună calitate, Babeș Bolyai din Cluj, unde se întâmplă lucruri de foarte bună calitate, dar per total sunt probleme, și atunci ce e mai bine? Să intre în sistemul educațional românesc sau să plece în afară?”, spune invitatul nostru.

„Noi spunem așa, dacă ai plecat, hai înapoi acasă pentru că avem de construit o țară”

Ceea ce propune antreprenorul este ca tinerii să ia în considerare faptul că dezvoltarea lor personală sau șansa de reușită țin și de mediul în care își desfășoară activitatea. Chiar dacă aleg să se perfecționeze în străinătate tinerii trebuie să ia în considerare faptul că în România există o nevoie reală și de neignorat de specialiști în diferite domenii, ceea ce poate face diferența dintre o carieră de succes și una în care sunt doar simpli executanți.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Am un prieten foarte bun Wargha Enayati, născut în Germania, fondatorul Regina Maria și Enayati Medical City (sat medical lângă București), care acum funcționează, și care are 3 copii și pe care îi îndeamnă să rămână în România să studieze, el îi îndeamnă. Pentru că spune că aici sunt oportunitățile, alții spun, ok, copii mergeți în străinătate, aici e o alegere personală.

Contează și unde vrei tu să te duci, dar dacă te duci în Germania și nu te duci la cursuri și stai în job-uri toată ziua și te distrag tot felul de atracții e una, dacă ești serioas e alta. dacă ești serios e alta, deci, depinde de foarte multe lucruri. Concluzia este următoarea, decizia de a rămâne sau a pleca este individuală și nu este de blamat. Sugestia noastră, Repatriot și a mea personală este de a se uita fiecare, cu ochii realității la oportunitățile din România, pentru că ele sunt senzaționale.

Noi spunem așa, dacă ai plecat, hai înapoi acasă pentru că avem de construit o țară, și încă este spațiul larg în care te poți desfășura.” este sfatul dat de Dragoș Anastasiu.

În total, avem aproape 40 de mii de tineri români care studiază în altă țară, arată datele UNESCO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...