Exercițiu militar NATO la Marea Neagră. 3400 de militari din 12 țări participă la cel mai mare exerciţiu coordonat de Forţele Navale Române

Elena Avramescu 21.03.2023, 09:28
Exercițiu militar NATO la Marea Neagră. 3400 de militari din 12 țări participă la cel mai mare exerciţiu coordonat de Forţele Navale Române

Este anunțat ca mii de militari din 12 țări, nelipsind cei din Statele Unite ale Amercii, să se antreneze la Marea Neagră și pe Dunăre. Acest nou exercițiul are loc la mai puțin de o săptămână de când o drona americană s-a prăbușit în mare.

NATO organizează un nou exercițiu la Marea Neagră

Un număr uriaș de 3400 de militari din 12 țări, printre care Polonia, SUA și Turcia sosesc în România pentru cel mai mare exerciţiu coordonat de Forţele Navale Române. Asta la numai câteva zile de când drona americană MQ-9 Reaper a căzut în Marea Neagră.

Exercițiul este programat să se desfășoare atât în aer, cât și pe uscat şi în apă, iar prima oprire a forţelor armate reunite va fi în judeţul Tulcea, unde militarii trebuie să asigure, de pe uscat, desfăşurarea normală a traficului fluvial.

„Vor avea loc acţiuni de interzicere a navelor de luptă inamice, securizarea elementelor de infrastrctură din zona de responsabilitate fluvial-maritimă, concomitant cu asigurarea libertăţii de navigaţie pe sectorul maritim al fluviului, materializate prin executarea acestor exerciţii de tragere cu muniţie de manevră”, a notat Marcel Neculaie, contraamiral de flotilă.

În acest sens, este de datoria militarilor să aibă atenţia sporită, mai ales că în apropiere se află o zonă reală de război.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Exercitiu militar NATO la Marea Neagra
Exercitiu militar NATO la Marea Neagra

„Suntem pregătiţi şi în acest sens structurile participante la exerciţiu , în primul rând navale aparţinând Forţelor Navale Române au proceduri clare de operare privind acţiunea în astfel de situaţii. (MUSCA) Şi în anii anteriori, în zona de desfăşurare a exerciţiului s-a semnalat prezenţa navelor Federaţiei Ruse”, a declarat Adrian Dincă, ofițer proiect al conducătorului Sea Shild 2023.

În decursul anului trecut, acest exerciţiu a fost anulat din cauza invaziei rusiei pentru a nu crește spor situaţia extrem de tensionată din Marea Neagră.

„Scenariul este fictiv, dar este adecvat la riscurile şi ameninţările care sunt în Marea Neagră. Tot timpul am încercat să avem această imagine pe parte de informaţii şi să ne adaptăm scenariile”, a spus și Cornel Eugen Cojocaru, comandantul flotei.

Astfel că în acest an, la Sea Shild 2023, Forţele Navale Române participă cu 30 de nave militare, dintre care două vor fi din Bulgaria, iar apoi este programată să ajungă şi 14 aparate de zbor din Franța, România, SUA şi Turcia. Însă asta nu este tot, deoarece la exercițiul care se va încheia la data de 2 aprilie vor fi și 15 ambarcaţiuni rapide de intervenţie, dar şi 57 de autovehicule militare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...