EXCLUSIV. Un ofițer SPP rupe tăcerea despre cel mai greu păzit președinte din istoria României postdecembriste. La ce chinuri îi supunea pe cei care trebuiau să îl păzească inclusiv cu prețul vieții

Alexandra Andrei 25.09.2020, 15:57
EXCLUSIV. Un ofițer SPP rupe tăcerea despre cel mai greu păzit președinte din istoria României postdecembriste. La ce chinuri îi supunea pe cei care trebuiau să îl păzească inclusiv cu prețul vieții

Una dintre cele mai importante structuri de stat din România este Serviciul de Pază și Protecție, care are misiunea de apăra președinții și demnitarii chiar cu prețul vieții ofițerilor care fac parte din structură. Tot ei sunt cei care cunosc cele mai ascunse secrete ale șefilor de stat și a demnitarilor pe care trebuie să îi păzeacă însă, de mai bine de 30 de ani, de când s-a înființat instituția, niciodată nu a fost divulgat vreun secret în mediul public.

Un ofițer SPP rupe tăcerea despre cel mai greu păzit președinte din istoria României postdecembriste

Antrenați la cele mai înalte standarde, extrem de educați și cu un nivel intelectual peste medie, ofițerii Serviciului de Pază și Protecție chiar sunt dispuși în orice clipă să moară pentru cel pe care îl păzesc. Unul dintre aceștia, agent cu ștate vechi, sub protecția anonimatului, a acceptat să ne dezvăluie care a fost cel mai greu de păzit președinte al României.

Ion Iliescu:1989-1992, 1992-1996, 2004-2008

Serviciul de Pază și Protecție s-a înființat în 1989, iar primii patru ofițeri ai structurii au avut obligația de a-l proteja pe Ion Iliescu, primul președinte după căderea comunismului. Astfel, așa cum este normal, Ion Iliescu are o relație specială chiar și în acest moment cu mai marii serviciului:

”Dânsul a fost numit președinte al României după o perioadă destul de instabilă, iar mulți ani au fost primite o mulțime de amenințări, de informări cu privire la posibile încercări de a-i face cineva rău. Nu s-a apropiat nimeni de Ion Iliescu pentru că SPP are rolul de a preveni, în primul rând. Este foarte grav dacă să ajunge la a proteja președintele corp la corp, înseamnă că undeva nu ne-am făcut treaba bine. Avem un sistem de prevenție care s-a dovedit foarte eficient, monitorizăm atent toate persoanele care au potențial de risc. Nimic nu se face la voia întâmplării”, ne-a declarat ofițerul SPP, care a mai adăgat faptul că fostul președinte a nu s-a abătut de la protocol și i-a tratat mereu cu respect.

Ion Iliescu a avut parte și de un eveniment mai neplăcut cu șeful de obiectiv al SPP. Astfel, în 2011, un ofițer ar fi vrut să imite o scenă dintr-un film și și-a scos pistolul din toc, pe care l-a învârtit pe sub mână, în spirit de glumă.

Din nefericire, arma s-a descărcat accidental, iar glonțul a zburat la numai câteva secunde după ce Ion Iliescu intrase în casă. Pe atunci, fostul președinte nu a dorit înlocuirea agentului, motivând că are mare încredere în acesta.

Citește și: EXCLUSIV. Testamentul lui Ion Iliescu. Cine va moșteni întreaga avere a fostului președinte. Despre câți bani este vorba

Un ofiter SPP rupe tacerea
Un ofiter SPP rupe tacerea

Emil Constantinescu:1996-2000

Aflat pe locul doi în topul celor mai greu de păzit președinți, Emil Constantinescu a considerat mereu că se află în afara oricărui pericol și că nu are nevoie de o mulțime de ofițeri care să îl însoțească la ieșirile normale. I se părea că a avea pază este un moft al unora și nu o necesitate. De aceea, el mergea în oraș însoțit de maximum doi agenți, lucru care dădea mari bătăi de cap șefilor din SPP, care trebuiau să organizeze totul atât de bine încât cei doi ofițeri să poată acoperi toate eventualele pericole.

Chiar în ultimul său an de mandat, Emil Constantinescu a trecut printr-un moment tulburător. Un bărbat cu grave probleme psihice a reușit să treacă peste cei doi agenți și i-a aruncat o călimară de cerneală în față:

“Colegii mei au fost cercetați disciplinar atunci și pedepsiți, însă Emil Constantinescu nu a dorit înlocuirea lor. A afirmat cu tărie că ofițerii nu au nicio vină pentru că îl cunoștea pe acel bărbat și chiar dânsul ceruse să i se permită lui Faur Isaia apropierea. După acel eveniment neplăcut, domnul Constantinescu a înțeles importanța unui efectiv complet de pază și protecție. Și-a asumat incidentul, ceea ce nu ar fi făcut oricine. Cu alte cuvinte, un om foarte educat”, ne-a mai spus sursa noastră.

Traian Băsescu: 2004-2014

Cel mai efervescent personaj politic din România a fost și cel mai greu de păzit președinte. În cei zece ani în care Traian Băsescu a fost șef major al statului, SPP-ul a avut o misiune extrem de grea, ținând cont de faptul că președintele era un împătimit al băilor de mulțiume și nu ezita nicio clipă să interacționeze în mod direct cu oameni din toate păturile sociale.

Iar atunci când venea vorba de muzică și dans, Băsescu se arunca imediat în hore de câte 100 de persoane, spre disperarea ofițerilor SPP, care intrat și ei în horă doar pentru a-l păzi pe președinte ca pe ochii din cap.

Este bine cunoscut și episodul în care Băsescu a reușit să scape de obiectivul de pază și să fugă la restaurantul unde cânta artista lui preferată. Ofițerii nu l-au căutat prea mult pentru că și-au dat seama unde s-a dus, insă au fost pedepsiți pentru neatenție:

“Un președinte energic și total imprevizibil, un om care era într-o continuă mișcare. El voia să verifice totul personal, să fie peste tot, voia să dea mâna cu oamenii, să fie în mijlocul lor. Nu-i plăceau limitările, protocoalele rigide. Îi displăcea să se simtă că libertatea îi este îngrădită. Asta este mai dificil, dar nu este rău. Din contră, ne motiva pe noi să ne dezvoltăm niște abilități și să ieșim din zona noastră de confort, să devenim mai vigilenți. Credeți-mă, cu Traian Băsescu nu aveai vreodată cum să te plictisești”, susține ofițerul SPP.

Klaus Iohannis: 2014-prezent

În 2014, Klaus Iohannis l-a învins, în mod surprinzător, pe Victor Ponta. El este președintele care s-a acomodat cel mai greu cu faptul că este urmărit tot timpul de agenți de pază și protecție. Este și președintele care ține morțiș ca protocolul de securitate să fie unul strict și să fie respectat la sânge, dar și cel care intră cel mai puțin în contact direct cu oamenii.

Astfel,  aproximativ 70% dintre oamenii cu care Iohannis dă mâna sunt, de fapt, ofițeri SPP îmbrăcați în civil, infiltrați în mulțime. Tot Klaus este și președintele cu cel mai mare dispozitiv SPP.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...