EXCLUSIV: Sute de militari care și-au cerut drepturile salariale se plâng că sunt intimidați de șefii lor. Sunt zeci de procese pe rol împotriva lor

Alexandra Andrei 10.11.2020, 13:48
EXCLUSIV: Sute de militari care și-au cerut drepturile salariale se plâng că sunt intimidați de șefii lor. Sunt zeci de procese pe rol împotriva lor

Mai mulți militari susțin că au fost acuzați de insubordonare după ce au îndrăznit să dea în judecată ISU și MAPN pentru că nu le-ar fi fost plătite corect soldele.

Conflictul din interiorul Armatei continuă

Scandalul de proporții din MApN, ISU și MAI continuă. Bătălia a ajuns deja in instanță, iar procesele curg de ambele părți. Militarii au dat în judecată conducerea Armatei pentru că nu le-ar fi fost calculate corect soldele. În contrapartidă, mai marii structurii au sancționat trei pompieri, angajați ai ISU Banat, cărora le-au făcut și plângere penală pentru insubordonare. Ei au fost achitați definitiv de instanță:

“Acesta este doar un caz și nu este singular. Toți cei care au încercat să își manifeste nemulțumirea legată de faptul  că nu sunt plătiți în corect în raport cu munca depusă, au avut de suferit. Unii au fost retrogradați, alții au fost mutați în unități de te miri pe unde, iar alții, mai vehemenți, au fost trimiși în judecată. Desigur, au fost achitați pentru că plângerea nu are temei. Fapta pur și simplu nu există. Vorbim de șicane, de abuzuri, care se întâmplă de când mai mulți militari au decis să dea în judecată sistemul. Practicile degradante ale IGSU sunt folosite chiar împotriva propriilor angajați care muncesc într-un climat de teroare, iar atunci când îndrăznesc să-și ceară drepturile, superiorii comit alte abuzuri”, a declarat renumitul avocat Florin Ionuț Pascu, reprezentantul militarilor, pentru Impact.ro.

Avocatul Florin Ionuț Pascu, reprezentatul militarilor
Avocatul Florin Ionuț Pascu, reprezentatul militarilor

Militarii susțin că trăiesc în sistem de teroare

Însă, scandalul nu se oprește aici. IGSU, instituție reprezentată de generalul Dan Paul Iamandi, i-a depus plângere la barou avocatului, însă, serviciul juridic al instituției a făcut o gafă impardonabilă. A atașat plângerii acte din dosarele militarilor, documente ce conțin date cu caracter personal, încălcând, astfel, Regulamentul General de Protecție a Datelor (GDPR). Militarii, reprezentați de avocatul mai sus numit, au făcut o nouă plângere împotriva IGSU:

“Este o nouă încercare de intimidare, de data aceasta la adresa mea. Transmit reprezentanților instituției, pe această cale, că a fost comis un alt abuz imens atunci când au fost divulgate date personale ale clienților și că vor trebui să răspundă legal pentru acest derapaj. Nu pot fi intimidat, mai ales că tot mai mulți militari mă sună și îmi povestesc prin ce trec, cer ajutor”, ne-a mai spus Florin Ionuț Pascu.

Știre inițială

În urmă cu câteva luni, câteva sute de militari s-au constituit parte civilă într-un proces colectiv împotriva armatei. Ei au dat în judecată MApN și MAI, pe motiv că soldele lor ar fi fost calculate greșit în mod intenționat, ajungând să câștige mult mai puțin decât merită. Paguba ar fi de aproximativ 240.000 lei pe ultimii 3 ani, pentru fiecare militar in parte:

“Până în acest moment, am fost contactat de un număr record de militari. Ascultându-le situatia, de fapt ce am coroborat-o cu temeiurile de drept aplicabile in materie, am putut constata grave încălcări ale legilor ce au avut drept efect diminuarea drastică a drepturilor salariale, respectiv a soldei de funcție, acestia fiind platiti la nivelul lui decembrie 2009 Putem vorbi la acest moment, pentru un militar în functie, de un prejudiciu de aproximativ 240.000 de lei pe ultimii trei ani de zile. Probleme de la dosar sunt mai mult decât concludente și voi merge până în pânzele albe pentru a se face dreptate”, a declara pe atunci avocatul Pascu, pentru Impact.ro.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...