Carantina, interzisă la nivelul Bucureștiului. Motivele pentru care Capitala nu este tratată la fel ca restul țării EXCLUSIV

Alexandru Catalan, Ioana Nicolae 23.03.2021, 22:03
Carantina, interzisă la nivelul Bucureștiului. Motivele pentru care Capitala nu este tratată la fel ca restul țării EXCLUSIV

Uite carantina, nu e carantina! Cam aşa s-ar putea descrie situaţia din ultimele zile dintr-un Bucureşti luat cu asalt de rata noilor cazuri de infectări cu COVID-19 şi care, potrivit dispoziţiilor aflate încă în vigoare, ar fi trebuit să intre oficial în carantină, de marţi, de la prânz, odată cu oficializarea informaţiei potrivit căreia rata infectărilor a trecut „linia roşie” a lui şase la mia de locuitori. Oriunde în altă parte a ţării, inclusiv în municipiul Timişoara sau în aproape jumătate din comunele judeţului Ilfov, aceeaşi regulă a fost acceptată şi aplicată nu mai departe de mijlocul lunii martie, măcar pe hârtie, dacă nu şi în viaţa de zi cu zi! La Bucureşti însă lucrurile nu stau deloc la fel!

Semnalul „Revoluţiei de la Bucureşti” l-a dat premierul Florin Cîţu, cel care încă de la finele săptămânii trecute, când se conturase cu claritate ce scenariu va trebui să aplice Capitala, a vorbit mai întâi despre faptul că nu vom avea un nou lockdown, pentru ca, foarte curând, să specifice că nu poate fi vorba despre carantină în Bucureşti. Săptămâna a început pentru Florin Cîţu cu declaraţii de genul ”Îmi doresc să nu ajungem la carantinarea Capitalei”, pentru ca marţi afirmaţia lui să capete putere şi să se transforme în: ”Carantina totală în Bucureşti nu este o opţiune”. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a ţinut şi el isonul premierului şi, ca atare, nu a pregetat să-şi atace un coleg de cabinet, pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, unul dintre puţinii oameni politici care până marţi dimineaţă au vorbit constant despre soluţia carantinării. ”Nu trebuie să ne grăbim să dăm mesaje care să inducă panica în populaţia”, a decretat Lucian Bode.

Noul prefect al Capitalei, Alin Bogdan Stoica, pentru impact.ro: ”Bucureştiul are o situaţie aparte. El concentrează circa  25% din economia naţională, dar şi mare parte din populaţie. În plus, există un anume trafic de persoane”

Noul prefect al Capitalei, Alin Bogdan Stoica, a sugerat o primă explicaţie. ”Bucureştiul are o situaţie aparte. El concentrează circa  25% din economia naţională, dar şi mare parte din populaţie, prin cele două milioane, poate chiar mai mult de oameni, care trăiesc în el şi în zonele adiacente. În plus, există un anume trafic de persoane, fie din judeţul Ilfov, fie din alte judeţe, de oameni care intră şi ies zilnic din Capitală, mergând la muncă. Iată de ce vor trebui analizate toate aceste elemente în momentul în care se vor decide anumite măsuri”, a explicat, pentru impact.ro, Alin Bogdan Stoica.

El a adăugat că aşteaptă din partea DSP-ului o anume raportare, expres cerută de către Prefectură. O a doua explicaţie a venit din partea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi a primarilor de sector, care luni, după întâlnirea cu premierul Florin Cîţu, pe aceeaşi chestiune, nu au vorbit niciun moment despre carantinare, ci doar despre măsuri speciale de control şi de aplicarea mai atentă a actualelor reguli de protecţie sanitară. Şi Nicuşor Dan şi primarii sectoarelor doi şi şase, Radu Mihaiu şi Ciprian Ciucu, au invocat fie posibila micşorare a numărului de persoane permise concomitent în mall-uri, fie o mai mare atenţie asupra celor care călătoresc în mijloacele de transport public, fie că e vorba despre Metrorex sau despre STB.

EXCLUSIV. Motivul pentru care Bucurestiul a scapat de carantina:
Un cadru medical efectuand un test COVID-19

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat pentru impact.ro: ”Se vor aplica anumite măsuri la nivelul Bucureştiului, în condiţiile în care datele problemei s-au schimbat substanţial”

În sfârşit, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ţinut morţiş să modifice în dimineaţa zilei de marţi, ordinul comun, al său şi al ministrului Sănătăţii, prin care se stipula, de săptămâni bune, că în orice localitate în care rata noilor infectări depăşeşte şase la mie, şcoala trece automat şi exclusiv în sistem online. De acum, acest lucru va produce efecte doar atunci când ”carantina este declarată oficial”.

La rândul său, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat pentru impact.ro:

”Se vor aplica anumite măsuri la nivelul Bucureştiului în condiţiile în care datele problemei s-au schimbat substanţial”, dar a evitat să ofere detalii concrete pe tema asta.

După cum nu a repetat nici gestul de a carantina Capitala, deşi nu mai departe de duminică făcuse acelaşi lucru în cazul Timişoarei, acolo unde factorii politici şi administrativi locali nu se înţeleseseră asupra continuării carantinării municipiului de pe Bega la încheierea ciclului primelor 14 zile de carantină, lăsând astfel mână liberă Bucureştiului.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: ”Vom veni cu un set de măsuri. Dorinţa e, ca de Paşti, oamenii să aibă Sărbători, așa cum se cuvine!”

De duminică până marţi, nici ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu a mai regăsit în propriul vocabular termenul de carantină:

”Vom veni cu un set de măsuri. Dorinţa e, ca de Paşti, oamenii să aibă sărbători cum se cuvine!”, a decretat el marţi.

În seara zilei de duminică, acelaşi Vlad Voiculescu vorbea în faţa televiziunilor centrale despre faptul că ”Nu putem exclude carantina, după 6 la mie, și senzația mea e că vom ajunge acolo în câteva zile”.

De marţi, 23 martie, rata infectărilor a trecut oficial pragul de şase la mie! Carantina a fost rapid evacuată din Bucureşti, în timp ce măsurile de contracarare a situaţiei ar putea apărea, cel mai probabil, în a doua parte a săptămânii. Până atunci, România şi-a depăşit constant, în ultimele 48 de ore, numărul de pacienţi internaţi în secţiile de Terapie Intensivă, atingându-se cel mai ridicat prag din întregul an pandemic, inaugurat oficial la 16 martie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe