EXCLUSIV Ce se întâmplă astăzi cu Ibrahim, unul dintre singurii români radicalizați, acuzat că ar fi plănuit un atentat de amploare în România. SRI îl supraveghează îndeaproape. Ce plănuiește acum

Alexandra Andrei 03.11.2020, 18:47
EXCLUSIV Ce se întâmplă astăzi cu Ibrahim, unul dintre singurii români radicalizați, acuzat că ar fi plănuit un atentat de amploare în România. SRI îl supraveghează îndeaproape. Ce plănuiește acum

Ionuț Cătălin Bălan a fost eliberat din închisoare și s-a întors în casa părintească, acolo unde locuiește alături de mama și de fiul său.

Românul convertit la ISIS a fost eliberat

România se numără printre puținele state membre care, până în prezent, nu au avut parte de atacuri teroriste. Surse din Serviciile Secrete susțin că s-au pus la cale atentate și pe teritoriul țării noastre, însă au fost dejucate în timp util. Cel mai important atac terorist ar fi urmat să aibă loc la Summitul NATO din 2008, atunci când mai multe mașini capcană ar fi urmat să fie detonate chiar în mijlocul evenimentului.

Atunci, Brigada Antitero, împreună cu toate structurile militare din România, au colaborat pentru ca totul să se desfășoare în perfectă ordine. În ciuda faptului că am fost feriți de astfel de pericole, Serviciul Român de Informații monitorizează atent orice persoană care are legătură cu posibile celule teroriste. Așa a intrat în atenția autorităților un bărbat pe numele Ionuț Cătălin Bălan, care s-a convertit în 2012 la Islam și a devenit membru ISIS.

Ce se intampla astazi cu Ibrahim
Ibrahim

În 2017, bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, după ce s-a dovedit că are legături strânse cu mai mulți jihadiști. Mai mult, românul ar fi avut misiunea să afle toate informațiile despre o bază militară din România, care ar fi urmat să fie bombardată de teroriști. Recent, bărbatul a ieșit de după gratii și locuiește în casa părintească, alături de mama fiul său. El este supravegheat în permanență de SRI și, conform raportul specialiștilor, el își spune, în continuare, pe numele jihadist, însă nu mai pare atât de extremist.

Cine este este Ionuț Cătălin Bălan

Bărbatul, care are astăzi vârsta de 48 de ani, a locuit o bună perioadă în Franța, acolo unde a și fost arestat pentru furturi minore. În perioada petrecută după gratii, el a fost acostat de doi francezi, membrii ai statului Islamic, care au reușit să îl convingă să se radicalizeze. După ieșirea din închisoare, Ionuț Cătălin Bălan se plimba pe străzile din Paris cu haine de specifice arabilor și avea o plăcere nebună din a băga frica în oameni.

A revenit, mai apoi, în România, și a început să fileze o bază militară, despre care transmitea informații unor membrii ai unei celule teroriste. Conform anchetatorilor, bărbatul avea legături cu trei jihadiști din Toulouse. Cel mai periculos, Karim Moqran, recunoscut pentru faptul că răspândea fundamentalismul islamic.

Acesta era omul de legătură cu Jean Michel şi Fabien Calain, adică cei care au revendicat atentatele teroriste de la Bataclan din 2015. Judecătorii spun că tânărul român mai avea o legătură periculoasă cu Mohamed Merah, autorul unui atac din 2012, produs tot în Franţa.