Cum arată opinca cu toc, noua senzație de la Buzău. „Ideea mi-a venit în anii ‘90”. Faimosul pantof face furori în mediul online. Cine este creatorul de modă român care a readus la viață această parte esențială a portului popular autentic românesc.
Și când credeai că nu te mai poate surprinde nimic, iată că moda s-a reinventat din nou. Un buzoian a decis să dea lovitura pe piața modei și a inventat opincile cu toc. Da, ai citit bine. Vorbim de opinci, acei pantofi de la țară meniți să îți țină de cald iarna. Artistul și sculptorul Aliane Matei, care crează diverse piese din costumele tradiționale, a anunțat că a creat opinca cu toc. Designerul a detaliat, într-o postare cascadă pe pagina sa oficială de Facebook, cum i-a venit ideea de a readuce la viață această piesă din portul popular românesc. Creatorul de modă a spus că ideea i-a venit prin anii ‘90, atunci când a observat că opincile nu mai sunt atât de purtate ca pe vremuri și a vrut să le readucă în atenția domnișoarelor și doamnelor, mai ales în rândul celor tinere. Astfel, a combinat stilul tradițional cu cel modern, adăugându-i toc opincii tradiționale, pentru a-i da un strop de eleganță și nonconformis.
„Inspirându-mă din portul tradițional românesc, opinca cu toc este făurită manual, respectând tehnicile de prelucrare tradiționale și meșteșugul moștenit de la străbuni. Opincile sunt confecționate din piele tăbăcită cu scoarță de stejar, iar tocul poartă forma furcii de tors. Furca de tors, accesoriu nelipsit femeilor, era purtată acasă, la șezătoare, pe câmp sau pe stradă, aceasta fiind și primul obiect pe care, în unele zone, tânărul fecior îl oferea fetei în semn de logodnă. Tocul l-am cioplit în lemn de stejar lăsând o aripă a furcii în exterior, iar cealaltă fracturată în secul tălpii. Acesta este decorat prin incizie și excizie cu simbolul a doua sfori răsucite, reprezentând uniunea dintre el și ea. Tocul se termină cu o coroniță de bronz lustruit.”, a scris creatorul de modă Matei Aliane pe contul său personal de Facebook.