EXCLUSIV

Acuze oficiale la adresa Ministrului Educației. Care ar fi motivul real pentru care elevii primesc o lună de vacanță. ”E vorba despre bani”

Andrei Cezar 24.03.2021, 17:41

Decizia de prelungire a vacanței de primăvară cu încă trei săptămâni, anunțată de ministrul Educației, îi nemulțumește pe părinți. Președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a declarat pentru Impact.ro că măsura este una ”aberantă”, bazată pe rațiuni pur politice: ”Elevii ar fi trebuit să reintre în sistem online, nu să li se prelungească vacanța.”

Reacția reprezentanților părinților, la decizia ministrului Educației de a prelungi vacanța de primăvară: ”Este o comandă politică”

Sorin Cîmpeanu a anunțat că prelungirea vacanței de primăvară are ca scop ”micșorarea mobilității pe perioada lunii aprilie”, lună considerată drept ”cea mai dificilă” în contextul epidemiologic actual, potrivit ministrului. Astfel, în urma deciziei, vacanța elevilor ar urma să dureze mai bine de o lună, între 2 aprilie și 4 mai. În acest interval de timp vor avea loc ambele sărbători pascale, atât cel catolic, cât și cel ortodox.

Reprezentanții părinților nu sunt de acord, însă, cu decizia luată de Ministerul Educației și spun că ar fi trebuit să fie consultați înainte de adopta o astfel de măsură.

”Este o măsură aberantă din punctul nostru de vedere. De ieri primesc într-una mesaje de la părinții elevilor de clasa a opta care sunt complet nemulțumiți. Programul va fi complet dat peste cap și pentru elevii de clasa a XII-a, care vor susține Bacalaureatul, pentru că nu este absolut deloc normal ca, într-o perioadă atât de scurtă, să iei o decizie fără consultare. Cu certitudine acești copii, în această perioadă de o lună de zile de vacanță, vor fi rupți de contextul educațional.”, a declarat pentru Impact.ro, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache.

Iulian Cristache - presedintele Federatiei Naţionale a Asociatiilor de Parinti
Iulian Cristache – presedintele Federatiei Naţionale a Asociatiilor de Parinti

Decizia, luată pentru ca părinții să nu beneficieze de 75% din salariu

În opinia părinților, copiii ar fi trebuit să se reîntoarcă în sistemul online de învățământ, nu să primească trei săptămâni de vacanță în plus. Decizia Ministerului Educației ar putea duce la o scădere a calității procesului de învățământ și așa în picaj din cauza măsurilor luate în perioada pandemiei. Iulian Cristache consideră că măsura adoptată are raționamente politice, astfel încât părinții care ar fi trebuit să stea acasă cu cei mici să nu primească cei 75% indemnizație din venitul pe care îl au.

”Dacă vrei să reduci rata incidenței nu soliciți expres ca școlile să rămână deschise, chiar și acolo unde rata incidenței sare de 6 la mie. Sunt două lucruri care se bat cap în cap și nu înțeleg, din acest punct de vedere, logica domnului ministru, deși în 100% din situații, până în acest moment, declarațiile au fost corecte și au venit în sprijinul sistemului (educațional – n.r.). De data aceasta, însă, decizia nu o pot înțelege decât prin prisma unei comenzi politice.”, este de părere Iulian Cristache.

Evaluarea Națională se decalează, Bacalaureatul nu

Extinderea perioadei de vacanță de primăvară va duce la decalarea Evaluării Naționale, potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, nu și a Examenului de Bacalaureat, care ”va rămâne pe loc”.

”Întrebarea este de ce doar cei de clasa a VIII-a trebuie să plătească o astfel de decizie care nu își are o notă de fundamentare? De ce nu și Bacalaureatul să fie modificat? De ce nu și mobilitatea, de ce nu și titularizarea? Este un lucru pe care nu îl înțeleg, cu atât mai mult cu cât vorbim de o generație de elevi care se va confrunta cu o primă barieră în viața lor – cu acest prim examen pe care îl au – în condițiile în care au mutat examenul în iulie când temperaturile vor fi de 35-40 de grade. Acești copii trebuie să folosească masca pentru că așa sunt reglementările, cu care sunt și eu de acord pentru că suntem într-un context pandemic, și atunci stai și te întrebi: care este rostul unei astfel de decizii, chiar dacă vorbim și de o comandă politică?”, a mai precizat președintele Federației Părinților.

Urmăriți Impact.ro și pe