Evaluarea Națională 2021. Când trebuie să fie elevii în clasă la proba Limbii materne. Ora oficială de intrare

Emanuela Pană, Anca Manolica 25.06.2021, 10:17
Evaluarea Națională 2021. Când trebuie să fie elevii în clasă la proba Limbii materne. Ora oficială de intrare

Evaluarea Națională 2021 a început marți, 22 iunie, cu proba la Limba și Literatura Română, a continuat joi, 24 iunie, cu proba la Matematică și se încheie vineri, 25 iunie, cu proba Limbii materne. Când începe examenul și la ce oră trebuie să se prezinte elevii în săli, aflați în rândurile de mai jos.

Evaluarea Națională 2021. Proba Limbii materne

Absolvenții de gimnaziu se pregătesc să încheie cel mai important examen al lor de până acum – Evaluarea Națională 2021, la care s-au înscris 131.177 de elevi. Examenul de Limba și literatura maternă începe la ora 09:00, iar absolvenții de clasa a VIII-a au 2 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele.

Primele rezultate ale examenelor de la Evaluarea Națională 2021 vor fi afișate pe 29 iunie, până la ora 14:00. Elevii care vor dori să depună contestații o vor putea face marți după-amiază, 29 iunie, între orele 16:00 și 19:00, și miercuri dimineață, 30 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. De menționat că anul acesta contestațiile vor putea fi transmise și prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora“, a explicat Ministerul Educației.

Peste 131.000 de absolvenți de gimnaziu, dintre care 12.006 din municipiul București, s-au înscris pentru a susține Evaluarea Națională 2021, în sesiunea care se desfășoară în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021.

Citește și: Evaluare națională 2021. Ce s-a întâmplat în trei școli din țară. „Am sesizat Poliția“

Ora oficială de intrare în sălile de examen

Intrarea elevilor în centrele de examen se va realiza până la ora 08:30, cu respectarea unui set de reguli sanitare, timp în care depozitarea bagajelor se va face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

Evaluare Națională 2021. Când se intră în sala de examen pentru a susține proba la Limba maternă
Evaluare Națională 2021. Când se intră în sala de examen pentru a susține proba la Limba maternă

Menționăm că toate sălile în care se desfășoară activităţi specifice Evaluării Naţionale 2021 vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.

Ce reguli sanitare trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

 • toate persoanele sunt obligate să poarte mască;
 • temperatura nu se va măsura;
 •  accesul în unitatea de învăţământ este organizat în așa fel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;
 • se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi în sala de examen;
 • se asigură dezinfectarea suprafeţelor și aerisirea spaţiilor;
 • intrarea în unitatea de învățământ se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat prin curtea școlii, respectând normele de distanţare fizică;
 • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;
 • intrările/ieşirile şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

De știut:

 • Elevii de clasa a VIII-a care sunt internați sau carantinați din cauza COVID-19 au șansa unei a doua sesiuni a examenului, între 5 și 7 iulie.
 • Generația care susține în 2021 evaluarea națională a fost generația premierelor. Elevii care termină vineri clasa a VIII-a sunt primii care au mers la școală în clasa pregătitoare, în 2012.
 • Pentru aceștia, o premieră este și formatul testului la examenul de evaluare națională 2021 – este vorba pentru prima dată de subiecte inspirate de testele PISA care constau, și la limba română și la matematică, într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate acolo.
 • Programa pentru acest examen inspirat de testele internaționale la limba și literatura română a fost modificată de două ori – mai întâi în martie 2020, apoi, ca adaptare la pandemie și școala online, în februarie 2021, și la română și la matematică.
 • În februarie au început să fie publicate și testele de antrenament, ultima serie fiind publicată pe 17 mai.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...