Europa s-a săturat de problemele pe care le fac ungurii. Lovitura de care vor avea parte

Mihai Roșoiu 01.11.2020, 09:40
Europa s-a săturat de problemele pe care le fac ungurii. Lovitura de care vor avea parte

Oficialii uniunii sunt gata să ia decizii dure. Europa s-a săturat de problemele pe care le fac ungurii. Se pare că vecinii României vor avea parte de o lovitură în plină pandemie. Anunțul a fost făcut la finele săptămânii trecute, la Bruxelles.

Polonia și Ungaria, pe „lista neagră” a Comisiei Europene

Două țări importante de pe continent au primit avertismente din partea forului european. Polonia și Ungaria se află pe „lista neagră” a Comisiei Europene. Guvernul de la Varșovia are de rezolvat legea privind noul regim disciplinar al judecătorilor, în vreme ce maghiarii trebuie să aplice noile reguli privind azilul pentru migranţi aplicate de unguri după declanşarea epidemiei de COVID-19.

La Budapesta a sosit o scrisoare de punere în întârziere din partea Comisiei Europene pentru regulile de azil aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. Migranţii care cer azil în Ungaria trebuie să obţină din partea unei ambasade ungare un permis special de intrare.  Dispoziția este considerată de Bruxelles drept ”o restricţie ilegală de acces la procedurile de azil”.

Subiectul migranților nu este unul nou în actualul context. Între Ungaria și Comisia Europeană au existat mereu diferende pe această temă. Guvernul de pa Budapesta nu se află la prima abatere. Viktor Orban a avut, în mai multe rânduri, discursuri vehemente în ceea ce privește migrația. De fiecare dată, părerile premierului ungur au intrat în contradicție cu politica de la Bruxelles.

Viktor Orban refuza politica Europei pentru migranti
Viktor Orban refuza politica Europei pentru migranti

Derapaj la adresa cetățenilor africani

De altfel, șeful Executivului maghiar a fost protagonistul unei declarații uluitoare în aceste zile. Rugat să comenteze pe marginea situației cauzate de recentele atentante din Franța, Orban a fost foarte dur:

Africanii ar trebui să aibă un viitor în Africa. Dacă nu vrei să te predai, tot ce poți face este să le refuzi accesul (migranților, n. red.). Dacă nu vrem să vedem cazuri ca la Nisa, nu trebuie să îi lăsăm să intre. În afară de cei câțiva care sunt deja aici, nu vrem nou-veniți, mai ales nu vrem migranți ilegali”, a spus Viktor Orban.

Orban a spus că refuză să respecte indicațiile de la Bruxelles, referitoare la politica țărilor din UE vizavi de migrație. La vremea respectivă, șeful Guvernului maghiar a declarat că nu acceptă să i se spună pe cine să primească în țara sa. În acest context, Europa pare să se fi săturat de problemele pe care le fac ungurii

„Nu trebuie să permită Bruxelles-ului să impună Ungariei reguli în baza cărora să fim nevoiți să lăsăm să intre în țară persoane pe care nu dorim să le vedem, iar mai apoi să mergem la înmormântări”, declara Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe