Europa, pe un butoi cu pulbere, după discuțiile dintre Rusia și Occident. Moscova avertizează cu privire la posibile „consecințe catastrofale”

Beatrice Dumitru 14.01.2022, 09:53
Europa, pe un butoi cu pulbere, după discuțiile dintre Rusia și Occident. Moscova avertizează cu privire la posibile „consecințe catastrofale”

Europa stă pe un butoi cu pulbere, după ce discuțiile dintre Occident și Rusia pe tema crizei din Ucraina au eșuat. NATO a declarat că nu cedează „santajului” Moscovei, iar Rusia vrea sa-i fie acceptate cererile de garanții de securitate și NATO să oprească extinderea în țările din estul continentului. SUA susțin că riscul invadării Ucrainei de către Rusia este mare.

„Amenințarea unei invazii militare este mare”

Ministrul polonez de Externe a declarat că Europa riscă să se prăbușească în război, deoarece Rusia a spus că nu renunță încă la diplomație, dar că experții militari pregătesc opțiuni în cazul în care tensiunile asupra Ucrainei nu pot fi dezamorsate.

La Washington, Casa Albă a declarat că amenințarea invadării Ucrainei de către Rusia rămâne ridicată, cu aproximativ 100.000 de soldați ruși dislocați. la granița cu această țară. De asemenea, Statele Unite au precizat că vor face publice în 24 de ore informații care sugerează că Moscova vrea să inventeze un pretext pentru a justifica un posibil atac asupra Ucrainei, notează Reuters.

Europa, pe un butoi cu pulbere, după discuțiile dintre Rusia și Occident. Moscova avertizează cu privire la posibile „consecințe catastrofale”
Rusia ar putea invada Ucraina.

„Bătaia tobelor războiului sună puternic, iar retorica a devenit destul de stridentă”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), după discuțiile cu Rusia de la Viena.

Amenințarea unei invazii militare este mare. Nu sunt date stabilite pentru alte discuții. Mai întâi trebuie să ne consultăm cu aliații și partenerii”, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Rusia avertizează cu privire la posibile „consecințe catastrofale”

Rusia a spus că dialogul ar putea continuă, dar acum se află într-un punct mort, după ce a încercat să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO și să anuleze decenii de expansiune a alianței în Europa, solicitări pe care Statele Unite le-au numit „inacceptabile”.

„În această etapă este cu adevărat dezamăgitor”, a declarat ambasadorul rus Alexandr Lukaşevici, după  întâlnirea de la OSCE, a treia etapă dintr-o serie de discuţii Est-Vest din această săptămână.

El a avertizat cu privire la posibile „consecințe catastrofale”, dacă cele două părți nu vor putea ajunge la un punct comun în privința „liniilor roșii de securitate”, ale Rusiei.

Rusia este o țară iubitoare de pace. Dar nu avem nevoie de pace cu orice preț. Necesitatea de a obține aceste garanții de securitate oficializate legal pentru noi este necondiționată”, a spus ambasadorul Alexandr Lukaşevici.

Rusia neagă planurile de invadare a Ucrainei, dar masarea trupelor la granița țării vecine a forțat Statele Unite și pe aliații săi să se aseze la masa de negocieri.

Urmăriți Impact.ro și pe