După întâlnirile tensionate de la Geneva și Bruxelles, dintre SUA și Rusia și aliații europeni, are loc o nou rundă de negocieri. Consiliul Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se reuneşte la Viena pentru a discuta despre criza din Ucraina, în încercarea de a pune capăt tensiunilor dintre Moscova și Kiev.
Discuțiile de la Viena sunt centrate pe o serie de solicitări de garanții de securitate pe care Moscova le-a cerut Occidentului, în timp ce masează forțele militare în apropierea Ucrainei. Kremlinul a făcut joi o evaluare a discțiilor de la Geneva și Bruxelles și a afirmat că au fost „nereușite”, pentru că Rusia vrea rezultate concrete. În acest context, cele două părți nu se așteapă la un vreun progres nici după reuniunea din capitala Austriei.
Adunarea trupelor rusești la granița cu Ucraina a îngrijorat Occidentul, care consideră că această acțiune „face parte din presiunea” exercitată de Moscova pentru a obține un rezultat favorabil pentru cererile sale, dar „nu se pune problema de a negocia sub presiune”, a spus Josep Borrell, șeful diplomaţie europene.
„Nimic nu va fi decis sau negociat fără europeni și coordonarea cu americanii este absolut perfectă. Vom stabili poziția Uniunii Europene, vom decide cum ar trebui să facem față crizei”, a declarat Josep Borrell, citat de Le Figaro.
Discuțiile de la Viena vin la o zi după ce Senatul Statelor Unite a dezvăluit un proiect de sancțiuni împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin, în cazul în care Ucraina va fi invadată. Dmitri Peskos, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că Moscova consideră „extrem de negativ” un asemenea plan, notează Reuters.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Considerăm că apariția unor astfel de documente și declarații au un impact foarte negativ pe fundalul unei serii de negocieri în desfășurare, deși nereușite. Măsurile propuse nu contribuie la o atmosferă constructivă în aceste negocieri”, a declarat Dimitri Peskov.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus după reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles că în acest moment, există un risc real de apariție a unui nou conflict armat în Europa, în condițiile în care Occidentul consideră cererile Rusiei de neacceptat.