Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece. Liderii europeni, avertisment îngrijorător

Cazacu Alexandru 25.06.2022, 19:05
Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece. Liderii europeni, avertisment îngrijorător

În cadrul unei întâlniri de vineri, liderii europeni au discutat, printre altele, și despre efectele războiului dintre Rusia și Ucraina. Se pare că liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze rusești și caută soluții pentru a încetini creșterea prețurilor la energie și efectele crizei, transmite Bloomberg.

Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece

Nu mai puțin de 12 state membre ale Uniunii Europene au fost afectate de reducerile transporturilor de gaze rusești. Ba chiar mai mult de atât, Germania a intrat într-o stare de alertă energetică. Principalele teme de discuție la întâlnirea de la Bruxelles au fost efectul războiului din Ucraina și utilizarea energiei ca armă din partea Rusiei.

„Noțiunea de energie ieftină a dispărut. De asemenea, noțiunea de energie rusească a dispărut și ea. În prezent, ne aflăm cu toții în proces de a asigura sursele alternative de energie pentru spațiul european.

Acesta este rezultatul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina – ne provoacă dificultăți tuturor, dar în cele din urmă vom ieși cu toții mult mai rezistenți”, a spus prim-ministrul leton Krisjanis Karins, potrivit Antena 3.

În cea de-a doua zi a summit-ului, Alexander de Croo, prim-ministrul Belgiei, a declarat pentru reporteri: „Dacă Germania declară încă din perioada asta că în timpul iernii vor avea o lipsă de gaz, impactul va fi enorm pentru atât pentru ei, cât și pentru toate celelalte țări europene”.

Uniunea Europeană se pregătește pentru o viață fără gaz rusesc

Conform sursei citate, cea mai mare economie a blocului comunitar avertizează că există riscul unui colaps pe piețele energetice din cauza că rușii au decis să reducă livrările de gaze către Uniunea Europeană.

Tot vineri, liderii UE au avertizat că energia ieftină „a dispărut”, așa că au decis să grăbească pregătirile pentru noi reduceri ale importurilor de gaze rusești, susținând că Rusia folosește gazul ca pe o armă.

Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece. Avertismentul îngrijorător liderilor europeni

La conferința de presă de după summit, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că „Inflația este o preocupare majoră pentru noi toți. Războiul de agresiune al Rusiei împinge în sus prețul alimentelor, al energiei și al materiilor prime”.

„Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem prețurile la energie sau la electricitate, ci și pentru a analiza configurația pieței, cu întrebarea: este cea pe care o avem în prezent potrivită pentru scopul nostru?”, a spus șefa Comisiei Europene.

Cu toate acestea, cancelarul german a declarat că țările membre UE sunt pregătite pentru provocare, însă pentru a putea face față în viitorul apropiat, este nevoie totuși de o diversificare a infrastructurii energetice, mai scrie sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...