Europa ar putea avea euro digital. Când se preconizează că va apărea moneda

Beatrice Dumitru 10.02.2022, 16:16
Europa ar putea avea euro digital. Când se preconizează că va apărea moneda

Europa ar putea avea o monedă euro digitală care nu va înlocui numerarul, ci va fi un mijloc de plată mai simplu pentru cetățeni și firme. Germania și Franța au cerut anul trecut Băncii Centrale Europene să accelereze procesul de teamă că zona euro ar putea rămâne în urmă. Comisia Europeană va face un prim pas în acest sens.

Proiect de lege propus de Comisia Europeană

Băncile centrale din întreaga lume dezvoltă bani virtuali pentru a se asigura că moneda clasică nu este subminată de popularitatea criptomonedelor, care a inspirat Big Tech să caute modalități de a intra pe piața plăților. Una dintre cele mai mari șocuri a fost atunci când Facebook, deținut de compania Meta, a anunțat în urmă cu câțiva ani că va lansa o monedă virtuală împreună cu alte 25 de companii.

Comisia Europeană a anunțat că intenționează să propună la începutul anului viitor un proiect de lege pentru moneda digitală euro. Acesta va servi drept bază legală pentru activitatea Băncii Centrale Europene cu privire la versiunea virtuală a unei bancnote sau monede euro, notează Politico.

Europa ar putea avea euro digital. Când ar putea să apară moneda
Comisia Europeană propune proiectul de lege pentru moneda digitală.

Dacă nu satisfacem această cerere, atunci alții o vor face. În calitate de colegislatori, veți juca un rol cheie în orice modificări aduse cadrului legislativ al UE care ar putea fi necesare pentru introducerea unui euro digital”, a transmis europarlamentarilor Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Când ar putea fi gata moneda digitală

BCE efectuează în prezent experimente interne cu moneda euro digitală și se așteaptă să înceapă să lucreze la un prototip la sfârșitul anului 2023. Dacă guvernatorii zonei euro vor decide că moneda virtuală merită efortul, atunci ea ar putea fi gata până în 2025, cel mai devreme.

Acest calendar funcționează bine pentru procesul legislativ al UE, care va trebui să fie discutat în Consiliul UE și în Parlament înainte de a deveni lege.

Luna viitoare, Comisia Europeană va face o consultare publică a proiectului, la fel ca cea lansată în  2020 de BCE, care a aratăt că principala preocupare în rândul europenilor este confidențialitatea plăților. Comisiei se va concentra asupra modului în care ar putea fi utilizat euro digital, cum ar fi în gestionarea plăților curente.

Germania și Franța au cerut anul trecut BCE să accelereze procesul, pe fondul temerilor că zona euro ar putea rămâne în urmă. Banca Populară Chineză a inceput demersurile pentru yuanul digital în 2014, în timp ce Ministerul de Finanțe al Indiei s-a angajat să aibă o versiune virtuală a rupiei în cursul acestui an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...