Euro, la un pas de minimul ultimelor două decenii, volatilitatea la cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei

Andrei Dumitrescu 07.07.2022, 13:01
Euro, la un pas de minimul ultimelor două decenii, volatilitatea la cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei

O ușoară revenire a dolarului a oferit un răgaz euro, permițându-i să se îndepărteze de minimele de două decenii atinse săptămâna aceasta, după ce creșterea prețurilor la energie a alimentat temerile legate de recesiune.

Activele riscante, inclusiv euro, au reușit să câștige treptat joi, în timp ce investitorii s-au confruntat cu riscurile unei recesiuni și cu o potențială pauză în creșterea ratelor dobânzilor.

Între timp, volatilitatea implicită pe piața valutară a fost încă la cele mai ridicate niveluri de la sfârșitul lunii martie 2020, la 11,2%, reflectând o piață tensionată în timp ce investitorii analizează paritatea dintre moneda unică și dolar.

„Paritatea este la îndemână și ne putem aștepta ca piața să dorească să o vadă acum”, a declarat Moritz Paysen, consilier pe piața valutară și a ratelor la Berenberg.

Euro a crescut după minumul ultimelor două decenii

Euro a crescut cu 0,2%, la 1,02, după ce miercuri a atins un minim al ultimelor două decenii, la 1,01615.

Potrivit lui George Saravelos, șeful global al departamentului de cercetare valutară de la Deutsche Bank, „dacă Europa și SUA alunecă într-o recesiune în trimestrul al treilea, în timp ce FED continuă să majoreze ratele, aceste niveluri (0,95-0,97 la EUR/USD) ar putea fi atinse”.

„Cei doi catalizatori cheie care să marcheze o întoarcere a dolarului încorporați în previziunile noastre sunt un semnal că FED intră într-o pauză prelungită în ciclul său de înăsprire și/sau un vârf clar al tensiunilor energetice europene prin intermediul încheierii ostilităților din Ucraina”, a spus el, potrivit Reuters.

Indicele dolarului – care măsoară moneda în raport cu șase omologi – a scăzut cu 0,2%, la 106,88, îndepărtându-se de vârful de miercuri de 107,27, un nivel care nu a mai fost înregistrat de la sfârșitul anului 2002.

Monedele legate de produsele de bază s-au întărit pe măsură ce prețul cuprului a crescut. Unii investitori au revenit pe piață joi, după ce temerile sporite privind recesiunea au dus metalul roșu la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape 20 de luni.

Și alte monede importante au crescut ușor

Dolarul australian a crescut cu 0,7%, la 0,6822 față de dolarul american, după ce recent a atins cel mai scăzut nivel din mai 2020, la 0,6762.

Francul elvețian se menținea în continuare chiar deasupra celui mai ridicat nivel din 2015 față de euro, la 0,9872.

La începutul acestei săptămâni, creșterea inflației peste intervalul țintă de 0-2% al Băncii Naționale a Elveției (SNB) pentru a cincea lună a alimentat discuțiile potrivit cărora banca centrală și-ar putea înăspri în curând politica. Luna trecută, aceasta a majorat rata dobânzii de politică monetară pentru prima dată în ultimii 15 ani.

SNB a arătat că este pregătită să vadă francul elvețian consolidându-se pentru a stăvili inflația importată.

Lira sterlină britanică a crescut joi în raport cu un dolar în scădere, după ce a atins un nivel mai mare de doi ani cu o zi înainte, deoarece premierul Boris Johnson s-a agățat de putere în ciuda demisiei unor membri cheie ai cabinetului.

Lira sterlină a crescut cu 0,5%, la %1,1977, în timp ce a crescut cu 0,2% față de euro, la 85,21 pence.

Analiștii au declarat că lira sterlină s-a mișcat în principal din cauza îngrijorărilor economice mai largi legate de o recesiune globală, mai degrabă decât din cauza tulburărilor politice din Marea Britanie.

Urmăriți Impact.ro și pe