Petrolul a scăzut sub pragul de 100 de dolari pe baril. Care este motivul

Andra Daoud 06.07.2022, 22:30
Petrolul a scăzut sub pragul de 100 de dolari pe baril. Care este motivul

Prețul petrolului a scăzut cu aproximativ 10 dolari, ajungând ca barilul să coboare sub pragul psihologic de 100 de dolari. Este pentru prima dată când de întâmplă acest lucru în mai bine de trei luni. Un baril de țiței Brent din Marea Nordului, care este folosit drept referință pentru piața din Europa, a ajuns să fie cotat la 99.39 dolari, cu 3,3% mai puțin decât la închidere piețelor din ziua precedentă. Și prețul țițeiului american este în scădere, iar explicația este una surprinzătoare.

Prețul barilului de petrol a scăzut sub 100 de dolari pe baril

Cotația la Bursă a barilului de petrol a scăzut în ultimele ore, pe fondul îngrijorării cu privire la o posibilă recesiune. După ce țițeiul s-a ieftinit semnificativ marți, scăderea a continuat și miercuri, astfel că, în jurul prânzului, țițeiul Brent era cotat la 99.39 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american WTI era cotat la 96.12 dolari pe baril, ambele în scădere cu peste 3 procente. A fost cea mai puternică scădere înregistrată din luna martie încoace, în ceea ce privește ambele referințe.

„Preţul ţiţeiului Brent a înregistrat marţi a treia cea mai puternică scădere, în termeni absoluţi, de la debutul negocierii acestui contract în 1988”, au explicat analiştii de la banca UBS, în condiţiile în care cotaţia a înregistrat un declin de aproape 11%. „Temerile cu privire la o recesiune au determinat, probabil, anumiţi investitori să iasă de pe piaţa petrolului”, văzută anterior ca o modalitate de a profita de pe urma inflaţiei, apreciază analiştii UBS.

„Pe lângă pesimismul crescut cu privire la viitorul economiei, preţul petrolului a fost afectat de asemenea de aprecierea dolarului american”, afirmă Stephen Brennock, analist la PVM Energy.

Petrolul a scazut sub pragul de 100 de dolari pe baril. Care este motivul
Pretul barilului de petrol a scazut sub 100 de dolari la Bursa

Ce s-ar întâmpla în scenariul unei recesiuni

Analiștii economici estimează că, într-un scenariu de posibilă recesiune, prețul barilului de petrol ar putea coborî și mai mult, ajungând până la valoarea de 65 de dolari barilul, până la finalul anului. Dacă tendința s-ar menține și în 2023, în lipsa unei intervenții din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a aliaţilor săi, prețul barilului de petrol ar putea să se înjumătățească față de valoarea din prezent, iar asta s-ar întâmpla până la sfârșitul anului 2023.

Un aspect important pe care analiștii l-au punctat este că în ultimele zile nu s-a întâmplat nimic notabil care să dea peste cap piața petrolului. În acest context, analiștii sunt de părere că prețul ar putea să își revină. „Pe de o parte, recesiunea ar putea reduce uşor cererea de petrol. Însă de pe altă parte, oferta rămâne una limitată”, concluzionează Russ Mould, analist la AJ Bell.

Îngrijorările cu privire la o eventuală criză a petrolului au pornit de la faptul că lucrătorii din Norvegia au declanșat o grevă, iar în urma acesteia se estimează că producția de petrol și gaze ar putea să scadă cu 89.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Urmăriți Impact.ro și pe