EXCLUSIV

Eugen Iancu, președintele asociației Colectiv, după verdictul magistraților: „I-am iertat pe toți, dar nu pot compătimi pe nimeni” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 12.05.2022, 15:08
Eugen Iancu, președintele asociației Colectiv, după verdictul magistraților: „I-am iertat pe toți, dar nu pot compătimi pe nimeni” EXCLUSIV

Magistrații Curții de Apel București au făcut publică sentința în dosarul Colectiv, la șase ani după începerea procesului. Eugen Iancu, președintele asociației Colectiv, a făcut primele declarații în exclusivitate pentru impact.ro, referitoare la condamnările din dosar.

Președintele asociației Colectiv se declară mulțumit că există, în sfârșit, o decizie a instanței „după atâta amar de vreme”.

„Mă bucură în sfârșit că avem o decizie a instanței după atâta amar de vreme. Nu am apucat sa o citesc cu atenție, dar nu compătimesc pe nimeni. Nu trebuie uitat faptul că din vina acestora și a altora au murit 65 de oameni. I-am iertat pe toți, dar nu pot compătimi pe nimeni! Statul român trebuie să tragă învățămintele de rigoare și să schimbe o serie de legi, inclusiv cele legate de construcții.

Însă bătălia a e abia la început! Mai avem o serie de plângeri asupra cărora statul trebuie sa se aplece. Despre cum s-a desfășurat intervenția din seara aceea, dar și cine și de ce s-a opus transferului răniților in alte tari zile bune după grozăvia întâmplată. Într-un fel, repet, bătălia abia începe!”, a declarat Iancu, pentru impact.ro.

Cristian Popescu-Piedone, 4 ani de închisoare

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat joi de către magistrații Curții de Apel București la patru ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă în dosarul Colectiv a primit-o Anastasescu George Alin, unul dintre patronii clubului. El a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare.

Cu doar o oră înaintea deciziei instanței, actualul primar al Sectorului 5 declara că:

„Neam de neamul meu nu l-am văzut (pe patronul clubului Colectiv – n.r.). Eu semnam o foiță. Colectivul a declanșat semnalul de alarmă pentru legiuitori. Ce au făcut? N-au făcut nimic. Au luat foc spitale în continuare. Dacă acarul păun poate fi Piedone și Piedone poate să-i învie pe toți morții. Am tăcut 7 ani de zile. Eu pedeapsa mi-am trăit-o acum, în cei 7 ani de zile, nevinovat. Nu puteți să știți ce înseamnă să nu e bucuri de ziua mâine și să aștepți părerile date. Domne, nu sunt fată mare! Să-mi arate mie un politician din România asta că e fată mare. Nu e nimeni fată mare, dar vreau să răspund pentru ce fac, nu pentru ce n-am făcut. Astăzi justiția își va spune cuvântul și Dumnezeu”, a declarat Cristian Popescu Piedone la finalul ședinței.

Cristian Popescu-Piedone și-a aflat sentința în Dosarul Colectiv
Cristian Popescu-Piedone și-a aflat sentința în Dosarul Colectiv

Costin Mincu: „M-am împăcat cu gândul că o să merg la pușcărie”

Cel de-al doilea patron al clubului Colectiv, Costin Mincu, scria în urmă cu 10 zile că așteaptă decizia de condamnare a instanței. Într-o postare pe Facebook, Mincu spunea că s-a împăcat „de mult timp” cu gândul că este vinovat.

„De cât timp stau cu conservele în bagajele făcute, cred că au și expirat. M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie și mă bucur că în sfârșit se termină toată așteptarea asta. Nu visez vreo achitare și asta nu pentru că mă consider vinovat, ci pentru că am renunțat de mult să cred că adevărul are un rol major în decizie”, a arătat Costin Mincu în mesaj.

Urmăriți Impact.ro și pe