Este sau nu este 9 martie Ziua Bărbatului? Cum s-a născut această sărbătoare și care e adevărul despre ea

Daria Petrescu 09.03.2021, 10:02
Este sau nu este 9 martie Ziua Bărbatului? Cum s-a născut această sărbătoare și care e adevărul despre ea

După ziua specială de 8 martie, Ziua Femeii, urmează Ziua Bărbatului, care se sărbătorește pe 9 martie. Astfel că, aceștia nu ar trebui să se simtă neglijați. Ba mai mult, aceșta vor fi chiar răsfățați pe măsură. Mai mult, pe 9 martie este și Sărbătoarea Mucenicilor şi a obiceiului celor 40 de pahare. Iată cum s-a născut această sărbătoare și care e adevărul despre ea.

Este sau nu este 9 martie Ziua Bărbatului?

Pe 9 martie, după Ziua Femeii, sunt sărbătoriți bărbații din lumea întreagă. 40 de Mucenici le aduce în dar tot atâtea pahare de vin, închinate sfinţilor care au suferit martirajul din anul 320, pentru credinţa creştină. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători de Primăvară.

Bătrânii spun că zilele capricioase ale babelor iau sfârşit, lăsând loc zilelor calde ale moşilor, compensând prin bunătate şi înţelepciune. Astfel că, odată cu 9 martie, vom putea avea șansa să primim primăvara cum se cuvine.

Tradiţii de Ziua Bărbatului

Pe 9 martie, prin cele 40 de pahare pe care trebuie să le consume astăzi în cinstea Sfinţilor Mucenici din cetatea Sevastei, bărbații vor fi sănătoşi şi feriţi de boli tot anul.

Una dintre tradiții are legătură cu stropitul vinului din pahare. Acest lucru simbolizează sângele vărsat de martiri. Bărbații vor avea putere de muncă peste an.

-în această zi bărbații obișnuiesc să meargă la pescuit iar cel care va prinde 40 de peşti, va trebui să mănânce unul viu ca să aibă noroc tot anul la prins peşte

-„dezlegarea postului” la băutură are o semnificație mai puțin știută. Este considerate o probă de autocontrol pentru bărbaţi.

-Pentru a fi protejaţi de rele tot restul anului, cei care consumă toate cele 40 de pahare trebuie să îşi păstreze cumpătul.

– Legenda celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia este închinată credinţei supreme, pentru care aceştia s-au sacrificat şi au îndurat chinuri cumplite în numele dragostei purtate lui Iisus Hristos.

Obiceiuri şi superstiţii de 9 martie

Ziua de 9 martie este încărcată de tradiții și superstiții urmate cu sfințenie de credincioși. Iată câteva dintre ele:

– în ziua mucenicilor se deschid mormintele şi porţile Raiului. Acest moment este un prilej pentru săvârşirea numeroaselor ritualuri prin care oamenii din popor încearcă să alunge gerul.

– Pe 9 martie, bătrânii rostesc descântece, copiii dansează peste foc

– pământul se loveşte cu beţe pentru a scoate căldura. În acest timp, tinerii bat tobele în sat.

– bătrânii obişnuiesc să cureţe gospodăria şi ard gunoaiele cu foc adus din casă. Asta se întâmplă în ultima zi a Babelor, pe 9 martie.

-gospodinele gătesc în această zi colaci în formă cifrei opt, numiţi, în funcţie de zonă. Colacii sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă.

-în zona Moldovei mucenicii au formă de opt și sunt copți din aluat de cozonac şi unşi cu miere şi nucă. În această zi, oamenii dau de pomană, pentru a le merge bine tot anul.

-În Dobrogea se păstrează aceeaşi formă, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă

-În multe sate din Banat, femeile merg la o apă curgătoare, curată, unde întind pomeni pentru cei morţi. Acestea impart mere și nuci celor prezenți.