Cei mai buni mucenici moldoveneşti. Cu reţeta asta nu ai cum să dai greş

Iancu Andreea 04.03.2021, 19:55
Cei mai buni mucenici moldoveneşti. Cu reţeta asta nu ai cum să dai greş

Cui nu-i plac acei mucenici moldovenești, însiropați și decorați cu miere și nucă din belșug?! Preparatul mult așteptat în fiecare primăvară este extrem de savuros dar și foarte ușor de realizat. Chiar dacă unele gospodine se feresc să îl facă, iată o rețetă cu care nu ai cum să dai greș.

De unde provine tradiția mucenicilor

Se apropie cu pași repezi ziua de 9 martie, cunoscută în credința creștină drept sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Totodată, aceeași celebrare se regăsește încă din vremea Imperiului Roman și semnifică începutul noului an agricol tradițional. Mucenicii sau Măcinicii reprezintă sărbătoarea tradițională românească pe care cu toții o asociem cu desertul delicios. În realitate, această zi este destinată ritualurilor de purificare precum curățenia în gospodărie, arderea gunoaielor strânse folosind foc din interiorul casei ca semn al aducerii căldurii din cămin și la exterior.

Pe de altă parte, ziua de mucenici încheie Babele, cunoscutele zile capricioase, în care iarna și primăvara încă se luptă pentru supremație și lasă loc Moșilor, cu zile calde. Ritualuri de alungare a zilelor friguroase se obișnuiesc încă de dinainte de era creștină. Cei care încă mai păstrează tradiția lovesc pământul cu bâte și maiuri, rostesc descântece pentru a face căldura din pământ să iasă la suprafață. Ziua de 9 martie este cunoscută și pentru credința populară că mormintele și porțile Raiului se deschid. Gospodinele obișnuiesc astfel să pregătească 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau bradoși.

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia
Sfinții 40 de mucenici din Sevastia

Rețetă mucenici moldovenești. Cum se prepară deliciosul preparat

În timp ce unii preferă varianta mucenicilor muntenești, un fel de tăieței în forma cifrei 8, fierți în apă și condimentați cu nucă și scorțișoară, alții adoră aluatul pufos, care amintește de cozonac al moldovenilor. Arătăm o rețetă delicioasă și ușor de preparat pentru gospodinele care vor să se pregătească temeinic pentru ziua de 9 martie.

Ingrediente:

  • Pentru aluat:
    1200 g de făină
    160 g de unt
    600 ml de lapte
    folosim 8 gălbenușuri
    200 g zahăr pe care-l facem pudră
    50 g drojdie proaspătă ori 14 g drojdie uscată
    sare
    alături de vanilie
    și coajă de la o lămâie

 

  • Pentru decor:
    80 ori 100 ml de miere
    punem 80 ori 100 g de nucă
    ulei pentru masa unde lucrăm
    un ou pentru unsul lor

Mod de preparare:

Pentru a pregăti aluatul pentru mucenici moldovenești ai nevoie să amesteci laptele cald cu o bucățică drojdia și cu o lingură de zahăr. După ce amestecul este lăsat să se activeze timp de cinci minute, se adaugă gălbenușurile, untul ținut la temperatura camerei, coaja rasă de la oportocală ori de la o lămâie, sare, restul zahărului, vanilia specifică și o jumătate din cantitatea de făină avută. Toate ingredientele se amestecă cu un mixer până când se formează bule de aer și apoi se adaugă în trepte făina, până când se va obține un aluat moale și compact. Aluatul se lasă la dospit în loc cald timp de aproximativ o oră.

Pont - Presară nuca măcinată cât mucenicii și mierea sunt încă fierbinți
Pont – Presară nuca măcinată cât mucenicii și mierea sunt încă fierbinți

După expirarea timpului, aluatul se împarte în 4 porții egale. Fiecare dintre acestea se împarte în jumătate și apoi în cinci părți egale, la final obținând exact 40 de bucăți. Pentru a modela fiecare dintre mucenici e nevoie să ungi în prealabil blatul de lucru cu ulei. Apoi, palmele trebuie și ele unse cu ulei înainte de a întinde fiecare dintre bucățile de aluat în baghete relativ lungi, de aproximativ 50 de cm. Fiecare baghetă trebuie împăturită în două și răsucită. Astfel, se obține o împletitură, din care vor fi formate opturile prin îmbinarea mijlocului.

Mucenicii se așază în tavă și se ung pe deasupra cu ou bătut. Aluatul se lasă la dospit în tavă timp de 10-15 minute. Aceștia se vor coace apoi în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 10 minute. Apoi, se acoperă cu hârtie de copt și se mai coc timp de 5 minute la 160 de grade Celsius. La final se ung cu miere și se presară nucă deasupra. Pentru o mai bună așezare a mierii este nevoie ca aceasta să fie încălzită ușor într-un vas sau la microunde.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...