EXCLUSIV

Este Republica Moldova în pericol real de a fi atacată? Hari Bucur-Marcu: „Dacă ne uităm la ce capacități au forțele ruse, este exclus să mai deschidă încă un front”

Gabriela del Pupo 22.02.2023, 12:06
Este Republica Moldova în pericol real de a fi atacată? Hari Bucur-Marcu: „Dacă ne uităm la ce capacități au forțele ruse, este exclus să mai deschidă încă un front”

În ultimele săptămâni, Republica Moldova a fost în centrul atenției, atât prin schimbarea de Guvern, cât și prin faptul că ar exista informații că Federația Rusă ar dori să organizeze proteste masive pentru schimbarea puterii de la Chișinău. Totuși, de la schimburile de replici care vizau acțiuni politice s-a trecut și la o discuție despre integritatea teritorială a Republicii Moldova, menționată chiar și de președintele SUA ieri la Varșovia, unde s-a și întâlnit cu Maia Sandu.

Impact.ro a stat de vorbă cu expertul în securitate națională Hari Bucur-Marcu, pentru a afla dacă din punct de vedere militar există în acest moment amenințări reale la adresa statului vecin.

„În Republica Moldova există un fel de coloana a V-a care ar putea fi activată”

Expertul spune că o acțiune de atac precum cea din Ucraina este foarte greu de realizat în acest moment de forțele Federației Ruse, în special pentru că nu există suficiente capacități. Republica Moldova este definită ca o țară neutră, prin Constituție, totuși are nevoie de o apărare pentru a-și păstra acest statut. Iar ajutorul pentru astfel de sisteme poate veni doar de la țările occidentale sau SUA.

„Sunt câteva elemente care se iau în considerare, dacă ne uităm la ce capacități au forțele ruse este exclus să mai deschidă încă un front în Republica Moldova, nu au cum, cât ar vrea ei. Cade ipoteza ca acum ar putea să facă acest lucru.

În același timp în Republica Moldova există un fel de coloana a V-a, cum se numea pe vremea războiului civil din Spania, care ar putea să fie activată. Dar rușii i-au spijinit pe cei din Donbas foarte mult și tot nu au reușit să facă mare lucru, decât distrugeri.”

Foto: psnews.ro
Hari Bucur Marcu

„Cert este că Președintele Biden nu ar fi spus ce a spus dacă nu ar fi avut informații de primă mână”

În discuțiile de ieri, preşedintele Biden „a evidenţiat asistenţa în curs de desfăşurare a SUA pentru a ajuta Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitatea energetică, şi pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Un ajutor imediat pe care l-ar putea oferi SUA ar fi asemănător celui oferit Ucrainei, echipamente militare defensive, mai ales pe partea aeriană. De altfel asta a și cerut Maia Sandu la întâlnirea cu Secretarul General NATO, neutralitatea fiind, din păcate, și tradusă printr-o lipsă de resurse de apărare.

„Maia Sandu a spus public ca are dovezi concrete că s-ar pregăti o lovitură de stat în Republica Moldova, și că aceste informații ar fi ajuns de la Kiev. Asta înseamnă că de fapt ori sunt în legătură cu SUA, ori chiar ei le-au dat informațiile. Cert este că Președintele Biden nu ar fi spus ce a spus dacă nu ar fi avut informații de primă mână, la nivelul lor nu se speculează.

Au avut mai multe incidente pe apărare, în cazul de față provocate de ruși, nu atât pentru a detabiliza situația, sau pentru a lovi un obiectiv, ci ca să vadă care este capacitatea de reacție a țării respective. Observă la timp, poate să le dea jos? De fiecare dată când a trecut câte o rachetă, dronă sau chiar avioane, s-au dovedit incapabili să facă față. Li s-a spun de la alții, vedeți că aveți în spațiul aerian ceva.

Nu au un sistem aerian foarte bine pus la punct. Ei trebuie să spună că rămân neutri dar au putere militară, cum au fost Finlanda, Austria sau Elveția în trecut.”, mai spune Hari Bucur-Marcu.

Serghei Lavrov spunea în urmă cu câteva săptămâni că preşedinta Republicii Moldova „are cetăţenie română, e nerăbdătoare să intre în NATO, e pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”. O altă ţară din spaţiul fost sovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...