Rusia suspendă tratatul armelor nucleare avut cu SUA. Se pregătește Vladimir Putin de un atac?

Stan Filon 21.02.2023, 14:38
Rusia suspendă tratatul armelor nucleare avut cu SUA. Se pregătește Vladimir Putin de un atac?

Rusia suspendă tratatul armelor nucleare avut cu SUA și dă emoții întregii lumi. Experții se întreabă dacă nu cumva este primul pas făcut de Vladimir Putin în pregătirea unui atac nuclear, ceea ce ar duce cu siguranță la cel De-al Treilea Război Mondial.

Rusia suspendă tratatul armelor nucleare avut cu SUA

Așadar, autoritățile din Rusia au anunțat că suspendă participarea la Tratatul cu SUA privind armele nucleare, iar anunțul a venit chiar de la președintele Vladimir Putin. Astfel, toată lumea a intrat în panică, iar analiștii se tem ca acesta să nu fie primul pas pentru pregătirea unui atac cu arme nucleare venit din Rusia.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Vladimir Putin.

Rusia suspenda tratatul armelor nucleare avut cu SUA
Rusia suspenda tratatul armelor nucleare avut cu SUA

Rusia dă vina pe SUA

Vladimir Putin o oferit și motivul pentru acest demers. Șeful statului a catalogat drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia.

„Occidentul este fie cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia, relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”, a mai declarat Putin.

Șeful statului a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. Cu toate acestea, Putin a exclus posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear.

Anunțul lui Vladimir Putin a venit la scurt timp după ce Statele Unite ale Americii au acuzat Rusia că nu respectă Noul Tratat de reducere a armelor strategice (START).

Tratatul START fusese prelungit în 2021 de Vladimir Putin

Rusia a anunţat la începutul lunii august suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la bazele sale militare în temeiul tratatului New Start, pretinzând că acţionează ca răspuns la obstacolele americane în calea inspecţiilor similare ruse în Statele Unite. Astfel, Rusia a amânat pe termen nedefinit discuțiile în cadrul Noului START care ar fi trebuit să înceapă pe 29 noiembrie la Cairo, acuzând Statele Unite de „toxicitate și animozitate”.

Dar c este tratatul New Start? Ei bine, acesta reprezintă cel mai recent acord bilateral de acest gen care leagă cele două mari puteri nucleare ale lumii. Semnat în 2010, acesta limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de focoase desfăşurate de ambele părţi, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele. În ianuarie 2021, cel care a prelungit tratatul a fost chiar președintele Rusiei, Vladimir Putin, care l-a prelungit până în 2026.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...