Este posibilă existența unui val 5? Raed Arafat: “Depinde de rata de vaccinare”

Ana Anitoiu 12.11.2021, 17:26
Este posibilă existența unui val 5? Raed Arafat: “Depinde de rata de vaccinare”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit vineri despre posibilitatea ca România să fie afectată de un al cincilea val al pandemiei de coronavirus.

Raed Arafat, despre valul 5 al pandemiei de coronavirus

Șeful DSU a spus că cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus este posibil, dar nu poate preciza momentul în care ar lovi România. Însă, amploarea acestuia va depinde de rata de vaccinare anti-Covid-19.

“Un val 5 este posibil, nu pot să spun la ce moment, dar este posibil şi cu cât avem rata de vaccinare mai mică, un val 5 poate să aibă un impact cum a fost acest val care a trecut acum.

Diferenţa între val 5, care oricum poate că va veni, cu un procent mare de vaccinaţi şi unul cu procent mai mic de vaccinaţi, este impactul major pe sistemul sanitar”, a spus Raed Arafat, vineri, într-o conferinţă de presă.

Este posibila existenta unui val 5? Raed Arafat: “Depinde de rata de vaccinare”
O persoana vaccinata de un cadru medical

”Pandemia, din ce în ce mai mult o problemă a nevaccinaților”

La același eveniment, reprezentantul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Florentina Furtunescu, a spus că pandemia de coronavirus devine tot mai mult o problemă a persoanelor nevaccinate anti-Covid-19.

“Devine din ce în ce mai mult această pandemie o problemă a nevaccinaţilor, iar faţă de această realitate care ne izbeşte din ce în ce mult în fiecare zi, avem un singur îndemn: vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă.

Trebuie să milităm în continuare, să ne unim eforturile cu toţii pentru a determina, convinge cât mai mulţi oameni care nu s-au vaccinat până acum să o facă de urgenţă. Este în primul rând în beneficiul individual al dumnealor şi în al doilea rând în beneficiul familiei şi al comunităţii”, a spus Florentina Furtunescu.

Anterior, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România, Valeriu Gheorghiță, a atras atenția că noul coronavirus se adaptează și devine mai transmisibil. Medicul a declarat că dacă România nu va avea un grad ridicat de protecție, următoarele valuri ale pandemiei vor afecta țara la fel de grav sau poate chiar mai grav.

”La o rată de vaccinare la peste 12 ani de circa 43%, e evident că lucrurile nu sunt în avantajul nostru”, a punctat coordonatorul campaniei de imunizare împotriva coronavirusului.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că nu este exclus ca în perioada următoare să se înregistreze o nouă creștere a numărului de noi cazuri de Covid-19, deoarece mulți elevi s-au întors la școală cu prezență fizică, iar sezonul rece este în toi, ceea ce înseamnă că oamenii petrec timp mai ales în spații închise, detaliu asociat cu o creștere a riscului de transmitere a virusului.

Urmăriți Impact.ro și pe