Este oficial. Părinții vor putea să încheie contract de muncă cu bonele. Acte necesare

Andra Daoud 09.06.2022, 13:38
Este oficial. Părinții vor putea să încheie contract de muncă cu bonele. Acte necesare

Părinții vor putea să devină angajatori pentru bone. Legea a primit votul Senatului, iar cei care apelează la serviciile unor bone profesioniste vor putea încheia un contract de muncă cu acestea, cu toate obligațiile sociale aferente, dacă proiectul este votat și de Camera Deputaților. Proiectul de lege a fost inițiat de Ministerul Muncii, la finalul anului trecut.

Părinții le-ar putea face contract de muncă bonelor

Se schimbă legea pentru cei care apelează la serviciile unor persoane calificate pentru îngrijirea și supravegherea copiilor. Dacă până acum bonele puteau lucra în baza unui contract doar dacă erau înregistrate ca PFA și încheiau cu părinții un contract de prestări servicii sau dacă lucrau la o firmă de bone, lucrurile s-ar putea schimba în perioada următoare.

Astfel, părinții vor putea încheia un contract de muncă cu persoanele la care apelează pentru a le îngriji copiii, cu toate obligațiile sociale și toată birocrația aferente. Proiectul care vizează modificarea Legii Bonelor a fost inițiat de Ministerul Muncii și a fost pus în dezbatere publică, sub formă de OUG, în luna decembrie a anului trecut.

Inițiatorii își doresc să simplifice procedura de angajare a unei bone și le oferă părinților posibilitatea de a deveni ei înșiși angajatori, în calitate de persoane fizice, și să poată încheia unei bone, tot persoană fizică, un contract de muncă. Proiectul a fost dezbătut, iar marți a primit votul pozitiv al senatorilor, în forma în care a fost propus, urmând să ajungă și pe masa deputaților.

Este oficial. Parintii vor putea sa incheie contract de munca cu bonele. Acte necesare 1
Parintii vor putea deveni angajatori pentru bone

Care va fi procedura

Potrivit proiectului de lege, părinții trebuie să ceară o parolă Revisal de la inspectoratul teritorial de muncă și după ce o obțin, vor putea să încheie un contract individual de muncă cu bona copilului, pe care trebuie să îl și înregistreze mai apoi la Revisal.

Procedura prevede apoi înregistrarea contractului la Fisc, prin depunerea formularului 020, însoțit de o copie a contractului de muncă înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă. După ce acest pas este îndeplinit, părintele angajator trebuie să mai depună declarația 112, în funcție de perioada fiscală pentru care a optat în formular.

Părinții care încheie contract de muncă cu o bonă trebuie să îi întocmească acesteia un dosar personal, pe care să îl păstreze în siguranță, și care să cuprindă:

  • contractul individual de muncă, actele adiționale și celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă;
  • certificatul de calificare obținut conform prevederilor OG 129/2000 privind formarea profesională a adulților sau diploma, certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalant conform prevederilor Legii nr. 200/2004;
  • cazierul judiciar;
  • adeverința medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de bonă;
  • raportul de evaluare eliberat în condițiile legii, din care să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă;
  • adeverința emisă de Direcția generală de asistență socială și protecția copilului din județul/sectorul municipiului București pe a cărui rază administrativ-teritorială are domiciliul/reședința bona, din care să rezulte că nu i-a fost retras atestatul de asistent maternal, dacă avea unul;
  • declarația pe propria răspundere a bonei din care să reiasă că nu a fost decăzută din / nu i-au fost interzise drepturile părintești;
    certificatul de integritate comportamentală, potrivit avocatnet.ro.

Proiectul de lege mai aduce o schimbare importantă: vor putea exercita profesia de bonă, în aceleași condiții, și persoanele care au dobândit calificarea de baby-sitter. Părinții trebuie să știe însă că, în cazul în care legea va fi modificată, nu vor fi obligați să încheie un contract de muncă cu bonele, ci vor putea opta în continuare pentru varianta de contract de prestări servicii.

Pentru ca modificările să se aplice, legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților și să fie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe