Este oficial! Cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie. Noile modificări care apar acum în legea pensiilor

Rădulescu Valentin 23.09.2020, 08:25
Este oficial! Cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie. Noile modificări care apar acum în legea pensiilor

Cetățenii pot să iasă acum mai devreme la pensie, deoarece lista localităților în care oamenii beneficiază de reducerea vârste standard de pensionare a fost actualizată. În urma unor modificări a legii, dacă aceștia au muncit în condiții grele și fac parte din noile localități adăugate, se pot pensiona mult mai devreme. În ce localității poți să ieși mai devreme la pensie?

Modificări în legea cu privire la sistemul unitar de pensii publice

Recent, lista localităților în care oamenii se pot pensiona mai devreme a fost extinsă. Pe data de 21 septembrie, noile localității au intrat în vigoare. Totul se datorează Legii cu nr.207 /2020 și modificarea alin.5, art.65 din Legea cu nr. 263/2010, cu privire la sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial nr.858 în 18 septembrie 2020.

Lista a fost actualizată pentru a doua oară în luna septembrie. Prima modificare a fost produsă după publicarea Legii cu nr.201/2020, în Monitorul Oficial nr.833 din 10 septembrie 2020. Așadar, prin modificările din Legea cu nr.263/2010, s-au introdus mai multe localități în listă, fără a se modifica condițiile pentru a ieși la pensie.

Este oficial! Cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie. Noile modificări care apar acum în legea pensiilor
Este oficial! Cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie. Noile modificări care apar acum în legea pensiilor

Localitățile în care oamenii pot ieși mai devreme la pensie

Potrivit Legii, persoanele care au locuit în localitățile: Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova, pot beneficia acum de reducerea vârstei standard pentru pensionare cu 2 ani fără a fi penalizați.

Totodată, pentru a beneficia de aceste modificări, oamenii  aflați în județele citate, trebuie să fi locuit cel puțin 30 de ani în aceste zone, pe o rază de maxim 8km.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”, se arată în Lege.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe