Este oficial! Care sunt noile restricții în București. Prefectul Capitalei a făcut anunțul

Iancu Andreea 19.10.2020, 10:56
Este oficial! Care sunt noile restricții în București. Prefectul Capitalei a făcut anunțul

În contextul unei creșteri alarmante a cazurilor de Covid-19, Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a vorbit despre noile restricții din București. Astfel, oficialul a anunțat o parte dintre măsurile ce urmează să fie impuse în Capitală, începând de luni, 19 octombrie.

Care sunt noile restricții în București

În urmă cu o zi, după ce cifrele au arătat incidență de 3,02 la mia de locuitori, Prefectul Capitalei a anunțat că astăzi se va reuni Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Ședința va culmina cu stabilirea noilor măsuri care se impun în București. Astfel, românii vor trebui să poarte mască atât în spații închise cât și în spații deschis, iar activitatea mai multor companii, în special din zona HoReCa și nu numai, va fi suspendată.

„Mâine (luni – n.r.) se întruneşte Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după cum ştiţi el se reuneşte în 48 de ore de la momentul anunţului. Mâine ne vom reuni, vom lua măsurile pe care le-a amintit şi domnul prim ministru, măsurile nu sunt blânde, se poartă masca şi în spaţii deschise şi în spaţii închise, se închid activităţile restaurantelor, cafenelelor, tuturor unităţilor de alimentaţie publică, spectacole, jocuri de noroc, toate măsurile se vor lua mâine”, a spus duminică, Cojanu la Digi 24, citat de Agerpres.

Totodată, în privința cursurilor, decizia urmează să fie luată în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Comitetul pentru Situații de Urgență. Astfel, elevii, profesorii și părinții vor afla în care dintre scenarii urmează să se încadreze învățământul din București.

În situația în care incidența cazurilor de luni, 19 octombrie, va fi una sub trei la mia de locuitori, Prefectul menționează că discuțiile se vor păstra, iar Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va fi convocat.

„Dacă vedem o incidenţă sub trei nu mai luăm măsuri, dar trebuie să informăm, iar Comitetul să fie de acord că nu mai putem lua măsuri pe care să le anulăm în câteva ore. (…) Evident, noi am pus această problemă şi am spus, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat oricum. Dacă va scădea rata de incidenţă sub trei, noi tot trebuie să convocăm Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, că aşa ne impune legea, îl informăm că a fost astăzi 3,02 şi ne gândim dacă trebuie să luăm măsuri pe care în aceeaşi şedinţă să le anulăm”.

Incidența cazurilor de coronavirus raportată la mia de locuitori în ultimele 14 zile, pe județe
Incidența cazurilor de coronavirus raportată la mia de locuitori în ultimele 14 zile, pe județe

Situația îmbolnăvirilor de coronavirus, în România

În săptămâna precedentă, numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 a crescut alarmant în România. Astfel, zilnic, cifrele au arătat au depășit sau s-au apropiat de valoarea de 4000 de noi cazuri. În acest context, țara noastră a ajuns să însumeze 180.388 de îmbolnăviri de la debutul pandemiei.

Totodată, numărul de pacienți decedați a crescut zilnic, înregistrându-se chiar cifre record. Astfel, bilanțul negru a ajuns la 5.872 de persoane care au pierdut lupta cu boala de la începutul pandemiei de coronavirus, în România.

Pe de altă parte, și numărul celor care au nevoie de asistență în Terapie Intensivă a ajuns să îngrijoreze autoritățile. În urmă cu o zi, Grupul de Comunicare Strategică anunța 749 de pacienți internați la ATI. Astfel, cu o creștere neașteptată, Bucureștiul a ajuns să înregistreze o incidență a cazurilor care depășește 3 la mia de locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...