Nicolae Ceaușescu a ascuns timp de zeci de ani un episod nefericit din viața lui. Un eveniment ce s-a petrecut în București, cu mult înainte ca el să ajungă la putere, l-a urmărit toată viața pe fostul dictator.
Atunci când a avut loc acel episod nefericit, Nicolae Ceaușescu mai avea mult până să ajungă la putere în țară. Evenimentul ce i-a marcat viața s-a petrecut în anul 1929, când el avea doar 11 ani și intrase pentru prima dată în București.
Copilul Nicolae Ceaușescu n-avea un ban în buzunar. A mers cu un autobuz până la Piața Romană, unde îl aștepta sora lui cea mare, care avea 15 ani și era ucenică într-o legătorie de cărți. Însă, pentru că n-a plătit cursa, șoferul nu i-a dat voie să coboare.
„Șoferul nu vrea să-l lase să coboare pentru că nu e plătită cursa, deci nu i-o plătise părintele. Sora lui care-l așteptase a spus că nici ea nu are bani.
Șoferul îl ține sechestrat în mașină până când sora lui se duce, se milogește la proprietăreasă, să-i dea niște bani să plătească pentru fratele ei.”, a povestit profesorul universitar Lavinia Betea, care a documentat timp de mai bine de trei decenii viața conducătorului comunist și a soției lui, potrivit evz.ro.
Profesorul universitar Lavinia Betea a precizat că dictatorul Nicolae Ceaușescu se afla atunci într-unul dintre primele modele de autobuz din lume. Specialista a explicat că episodul avea să-l urmărească pe liderul comunist toată viața lui, hrănindu-i sentimentul de om providențial, care a pornit de jos și a ajuns în vârful lumii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Plecând de aici și gândindu-se la acest moment zero. Tu, sechestrat în autobuz, 11 ani, tremuri, plângi, nu știi ce se va întâmpla cu tine, ce oameni sunt, poate te vor bate, poate te vor fura, poate te vor mânca, așa cum erau amenințați copiii atunci ca să nu se rătăcească, ajuns în fruntea țării,
de aici era destul de ușor să-ți imaginezi că soarta, Dumnezeu, natura – sigur, el n-a zis Dumnezeu – sunt de partea ta, că tu ești un om ales, că tu poți să faci orice și ești desemnat să faci orice și că nimeni nu ți se poate împotrivi pentru că dreptatea e doar de partea ta”, a explicat Laviniei Betea, doctor în Psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
De altfel, Nicolae Ceaușescu a schimbat numele Clujului, după ce a luat drept model capitala Ungariei, Budapesta. El și-a exprimat această dorință în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al PCR. Astfel, orașul Cluj a devenit Cluj-Napoca.