Epidemie de norovirus în unul dintre cele mai vizitate judeţe din România. Sute de cazuri, depistate în ultimele zile

Stan Filon 26.07.2021, 20:23
Epidemie de norovirus în unul dintre cele mai vizitate judeţe din România. Sute de cazuri, depistate în ultimele zile

O epidemie de Norovirus a izbucnit în orașul Râșnov, foarte vizitat de turiști. Medicii au raportat până acum numai puțin de 140 de cazuri de astfel de infectări. Citește mai jos exact cum se manifestă acest virus și cum se transmite el de la om, la om.

Epidemie de norovirus în unul dintre cele mai vizitate judeţe din România

Este o adevărată epidemie de Norovirus în Râșnov, acolo unde 140 de oameni au ajuns la spital cu simptome digestive specifice, după cum a anunțat luni Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov. Conform sursei citate, persoanele respective s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din judeţ cu vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice. În ancheta epidemiologică au fost incluse 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă, spune DSP.

Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 au ajuns la unităţi spitaliceşti, iar un caz – un copil de 5 ani a fost spitalizat, având în prezent o evoluţie clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice, rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. “Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov, a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Epidemie de norovirus in unul dintre cele mai vizitate judete din Romania
Epidemie de norovirus in unul dintre cele mai vizitate judete din Romania

140 de cazuri de infectări

Autoritatea sanitară braşoveană caută exact sursa de îmbolnăvire a oamenilor. Au fost prelevate probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni. Ancheta epidemiologică este însă în desfăşurare, a menţionat sursa citată.

Infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular “gripa stomacului”, chiar dacă nu are nimic în comun cu infecţia gripală. Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate duce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule necesare gripei pentru a se transmite.

Cum se transmite Norovirusul? Ei bine, specialiștii spun că sunt multe modalități prin care acest virus se poate transmite: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor). Pericolul este și mai mare în cazul mâncărurilor nepreparate termic. De asemenea, și cuțitele și furculițele pot fi o sursă de transmitere a bolilor, în cazul în care nu au fost igienizate corespunzător.